Обществен център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) стартира в края 2019 г. инициатива – Зелени петъци! Най-хубавият ден, в който работната седмица приключва – направи нещо готино, нещо „зелено“!

В първия ни зелен петък обявихме „Шише върни – книга Направвземи!“. И този призив се превърна в постоянна инициатива. Събираме всички малки стъклени шишенца от козметика и медикаменти, които досега завършваха житейския си път на сметището. За благодарност даваме на всеки включил се в кампанията книга втора употреба по избор. Участникът, от своя страна, оставя левче за фонд „Лист“, към който са дарявани старите книги. Събраните средства отиват за екологично образование на младите хора.

Непотребните опаковки се преработват от завода за стъкло в Белослав до малки еднотипни шишенца. В тях съхраняваме домашно приготвена паста за зъби и козметика, която правим в някои от зелени петъци.

Екоработилниците са другият акцент по време на петъчните ни срещи с варненци. Картички от подръчни материали, хранилка от пластмасова бутилка, рисунки върху стари стъклени шишета… Рециклираме, учим за природата, правим от нищо нещо и се забавляваме.

В последния зелен петък на август и първия на септември сме на еколагер в Шабленското село Езерец. Четири дни живеем под открито небе, на палатки, строим с глина и слама, готвим на пещ и живеем според законите на природата.

И така неусетно постигаме основната цел, с която стартирахме „Зелени петъци”: Да подпомогнем младежката екологична активност във Варна. Младите хора да научат повече за опазването на околната среда, като приложат екологичните дейности в ежедневието си.

Очакваме ви всеки петък между 10 и 17 ч на ул. „Сава Радулов“ 14 във Варна! За разговор, среща или дискусия. Да споделите идея, инициатива или проблем. Със стъклено шишенце, хартия, пластмаса или метално кенче за рециклиране. С желание да направим нещо ново от старото. Или просто да се запознаем. Заповядайте!