Снимка: Ecovarna.info

Всяка година българите използват около 2.5 милиарда найлонови торби за пазаруване, като в тази статистика НЕ влизат торбите без дръжка, използвани за плодове и зеленчуци.

В последните две години все повече търговски обекти заменят найлоновите торби с такива от хартия или биоразградими торби от картофено и царевично нишесте.

Но по този начин заменяме еднократните торби с… други еднократни торби.

Решението е да използваме наша собствена торба за МНОГОкратна употреба, МНОГО пъти. Спасителният модел на потребление е в многократното, а не в еднократното мимолетно удобство, чиято истинска цена се измерва с безценните за всички нас вода, дървета, въздух, земя:

  • Всяко пето дърво на планетата се отсича за производство на хартия*.
  • За хартиената торба се използва 26 пъти повече вода и 40% повече енергия от производството на найлоновата.
  • Биополимерната торба води до безконтролното обезлесяване на големи територии за добив на биомаса.

Когато използваме МНОГОкратна торба, спираме унищожителния домино ефект от бесните темпове на потребление, с които товарим Природата. Помогни ни да накараме повече хора да участват. Виж как:

Твоята роля

Помогни ни да накараме повече хора да участват в предизвикателството за промяна, което отправяме към всички клиенти на Фермерски Пазар – Варна.

Целта

Да достигнем до 500 души, които да опитат поне по веднъж да пазаруват, като използват само и единствено многократни торби в периода от 20.02 до 30.05.2021 г.

Как

Всяка неделя, пред Фестивален и конгресен център – Варна, от 11 до 18 ч.

Присъстваш за поне час или повече на специалния щанд на кампанията и заговаряш клиенти на пазара, като разказваш накратко какво се иска от тях, за да участват в кампания „Ела с торба, спаси ела“.

Раздаваш талони на всички, които са напазарували без да употребят еднократна торба.

Правиш снимки (с телефон) на желаещите да покажат с какви торби идват на пазара.

Ще бъдеш обучен за всички детайли на кампанията.

Защо

Преди 4 години Фермерски пазар Варна стана първият пазар в България, който премахна найлоновите торби с дръжка. Това беше първа и прогресивна стъпка. Знаем, че ако достигнем до едва 10% от всички клиенти на пазара с идеята за многократна торба, ще успеем да променим навиците на хората трайно  и необратимо. Знаем, че Фермерският пазар събира на едно място хора, които  правят осъзнат избор в полза на естественото, здравословното, природосъобразното. Те са хората, които ще дадат положителен пример и ще покажат, че е възможно… стига да има кой да ги информира и убеди! Надяваме се това да си ТИ!

Ела сам, с приятел, сподели!

Очакваме те! Свържи се с нас на: info@ecovarna.info, 052/306423, като посочиш възможните дати и часове, в които можеш да се включиш. Заповядай на 12 март (петък) между 9 и 17 ч в офиса ни на ул. „Сава Радулов“ 14 във Варна, за да научиш повече за кампанията и да отговорим на въпросите ти.

За кампанията

#НеМерсиНосяСи

Виж всичко за кампанията тук!

Следи събитието във facebook!

Виж видео за личните талони в кампанията!

За нас

Обществен център за околна среда и устойчиво развитие е сдружение от активни граждани с кауза. Опазването на околната среда е личен интерес на всеки един от нас. Подкрепи ни!