Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 10/03/2021

Снимка: Ecovarna.info

Всяка година българите използват около 2.5 милиарда найлонови торби за пазаруване, като в тази статистика НЕ влизат торбите без дръжка, използвани за плодове и зеленчуци.

В последните две години все повече търговски обекти заменят найлоновите торби с такива от хартия или биоразградими торби от картофено и царевично нишесте.

Но по този начин заменяме еднократните торби с… други еднократни торби.

Решението е да използваме наша собствена торба за МНОГОкратна употреба, МНОГО пъти. Спасителният модел на потребление е в многократното, а не в еднократното мимолетно удобство, чиято истинска цена се измерва с безценните за всички нас вода, дървета, въздух, земя:

  • Всяко пето дърво на планетата се отсича за производство на хартия*.
  • За хартиената торба се използва 26 пъти повече вода и 40% повече енергия от производството на найлоновата.
  • Биополимерната торба води до безконтролното обезлесяване на големи територии за добив на биомаса.

Когато използваме МНОГОкратна торба, спираме унищожителния домино ефект от бесните темпове на потребление, с които товарим Природата. Помогни ни да накараме повече хора да участват. Виж как:

Твоята роля

Помогни ни да накараме повече хора да участват в предизвикателството за промяна, което отправяме към всички клиенти на Фермерски Пазар – Варна.

Целта

Да достигнем до 500 души, които да опитат поне по веднъж да пазаруват, като използват само и единствено многократни торби в периода от 20.02 до 30.05.2021 г.

Как

Всяка неделя, пред Фестивален и конгресен център – Варна, от 11 до 18 ч.

Присъстваш за поне час или повече на специалния щанд на кампанията и заговаряш клиенти на пазара, като разказваш накратко какво се иска от тях, за да участват в кампания „Ела с торба, спаси ела“.

Раздаваш талони на всички, които са напазарували без да употребят еднократна торба.

Правиш снимки (с телефон) на желаещите да покажат с какви торби идват на пазара.

Ще бъдеш обучен за всички детайли на кампанията.

Защо

Преди 4 години Фермерски пазар Варна стана първият пазар в България, който премахна найлоновите торби с дръжка. Това беше първа и прогресивна стъпка. Знаем, че ако достигнем до едва 10% от всички клиенти на пазара с идеята за многократна торба, ще успеем да променим навиците на хората трайно  и необратимо. Знаем, че Фермерският пазар събира на едно място хора, които  правят осъзнат избор в полза на естественото, здравословното, природосъобразното. Те са хората, които ще дадат положителен пример и ще покажат, че е възможно… стига да има кой да ги информира и убеди! Надяваме се това да си ТИ!

Ела сам, с приятел, сподели!

Очакваме те! Свържи се с нас на: info@ecovarna.info, 052/306423, като посочиш възможните дати и часове, в които можеш да се включиш. Заповядай на 12 март (петък) между 9 и 17 ч в офиса ни на ул. „Сава Радулов“ 14 във Варна, за да научиш повече за кампанията и да отговорим на въпросите ти.

За кампанията

#НеМерсиНосяСи

Виж всичко за кампанията тук!

Следи събитието във facebook!

Виж видео за личните талони в кампанията!

За нас

Обществен център за околна среда и устойчиво развитие е сдружение от активни граждани с кауза. Опазването на околната среда е личен интерес на всеки един от нас. Подкрепи ни!

СПОДЕЛИ!

Подобряване на общественото познание за ролята на гражданската организация за общността

Проектът „Подобряване на общественото познание за ролята на гражданската организация за общността“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е подобряване информираността на гражданите за ролята на неправителствените организации в обществото. Този материал е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този материал отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина