Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 12/05/2021

Общинският съвет на Варна е осъден да се произнесе до месец по искането за забраната на 5G мрежите на територията на общината. Решението на Административен съд – Варна, от 29 април т. г. е по жалба на Местна гражданска инициатива „Стоп 5G в България, защото здравето е по-важно“ – Варна. В края на септември миналата година от гражданската инициатива внесоха подписка с искане общинските съветници да забранят експериментирането, изграждането, въвеждането и експлоатацията на телекомуникационно оборудване по стандарт 5G на територията на община Варна. Гражданите настояват ветото да бъде в сила до предоставяне на неоспорими резултати от международни приети изследвания, доказващи липса на вредно биологично въздействие от радиочестотното излъчване на 5G мрежите върху хората и природата.

Въпреки законовото изискване да се произнесе в едномесечен срок, Общинският съвет на Варна не разгледа гражданското искане. След 4-месечна съдебна битка Местна гражданска инициатива „Стоп 5G в България, защото здравето е по-важно“ – Варна, получи зелена светлина за своите искания. Общинският съвет в морския град е задължен да разгледа до месец направеното предложение и да обяви решението си и предприетите мерки в интернет страницата на общината и в един регионален вестник. Разбира се, има вариант и да протака още, като обжалва решението пред Върховния административен съд.

„Чакаме Община Варна да реши кое е важно – здравето на гражданите или защитата на корпоративните интереси“, коментира във Фейсбук председателят на гражданската инициатива Константина Ангелова. По думите й, битката тепърва предстои. Ангелова призовава гражданите да се включат. „Всяка помощ е от значение заради здравето и бъдещето на вашите деца!“, заявява гражданският активист.

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подобряване на общественото познание за ролята на гражданската организация за общността

Проектът „Подобряване на общественото познание за ролята на гражданската организация за общността“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е подобряване информираността на гражданите за ролята на неправителствените организации в обществото. Този материал е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този материал отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина