Предизвикателството

Найлоновите торбички са най-често срещаните полиетиленови отпадъци, които замърсяват природата. Особено голям е проблемът със замърсяването на морето с пластмасови отпадъци, които представляват 70% от боклука в морските води. Човек използва средно по 12 минути една торбичка преди да я изхвърлим. Повечето найлонови чанти се произвеждат от материал, който не може да се рециклира или е икономически неизгодно да се прави. Найлоновите торби не се разграждат, а се разпадат до 400 години на миниатюрни частици (микро пластмаса), които замърсяват почвите и водите и влизат в хранителната верига на животните и човека. Според европейска директива до 2021 г. трябва да намалим използването на найлонови торбички до 80 бр./човек годишно, а до 2025 г. – до 40. В момента у нас се използваме средно над 200 броя годишно/човек. Въведените деграленови торбички не решават проблема. Единствената разлика от стандартните е, че по-бързо стават невидими заради по-бързото им разграждане на миниатюрни частици.

Смятаните за по-добра алтернатива хартиени торбички всъщност са доста по-ресурсоемки. Производството на хартия за т.нар. „еко торбички“  и „еко опаковки“ е нараснало многократно. Въпреки навлизането на електронните документи, потрeблението на хартия за последните 40 години в световен мащаб се увеличава 2,5 пъти по данни на германската организация „Форума за екология и хартия“. Основната причина за ръста са хартиените опаковки, чийто дял скача няколкократно заради ръста на електронната търговия след Covid-кризата. Черната статистика сочи, че всяко пето дърво на планетата се отсича за производството на хартия.

Действия

Провеждане на информационна кампания „#НеМерсиНосяСи“, която да запознае хората с вредата от употребата на найлонови торби за еднократна употреба, с мащабите на пластмасовото замърсяване и вредата за природата и здравето на хората.

Обществен център за околна среда и устойчиво развитие провежда през последните 2 години доброволчески акции на централния пазар във Варна на 3 юли – Международния ден без найлонови торбички. През 2019 г. раздавахме торбички за многократна употреба. През 2020 г. наградихме потребителите, които дойдоха на същото място с торбата си за многократна употреба. Те получиха ваучер за книга втора употреба, която можеха да вземат от офиса на сдружението. Акцията се проведе в рамките на час в района на Синия пазар.

През 2021 г. разгръщаме мащаба на акцията, като я провеждаме на всички по-големи пазари във всички райони на Варна в рамките на няколко пикови часа за пазаруване в навечерието на 3 юли – Международния ден без найлонови торбички и на самия ден. Награждаваме с подарък – практична торба за многократно пазаруване всеки клиент, който се съгласи да участва в кампанията със снимка и кратко послание, като например #НеМерсиНосяСи или „Извади си главата от торба“. От всеки пазар публикуваме видеорепортаж и/или фоторепортаж, за който хората гласуват във Фейсбук. Репортажът, събрал най-много гласове, осигурява награда – грамота „Любим пазар за пазаруване с еко торба“ и рекламен винил със същия текст, които се връчват публично на управата на пазара.

Първата акция срещу пластмасовите торби се провежда от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие на 21 ноември 1998 г. пред шестте големи супермаркети в града тогава. Най-големият по това време варненски ежедневник „Народно дело“ проследява акцията пред магазините „Макао“ и „Бяла мечка“, а в понеделник излиза с водещо заглавие от първата си страница „Варненци получиха урок по екология в… пазарска чанта“.

Резултати

Възпитаване у хората на навик да пазаруват с торби за постоянна употреба.

Намаляване употребата на найлонови торбички и пластмасовото замърсяване.

По-чиста и здрава околна среда.

Координатор на проекта:

свилена велчева

Свилена Велчева
тел.: 0887 898 118
e-mail: info@ecovarna.info

Партньори:

Проектът „#НеМерсиНосяСи“ се осъществява с финансовата подкрепа на Vivacom Fund.