Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 06/07/2020

Невероятно емоционален Ден без найлонови торбички се проведе във Варна на 3 юли. „Въоръжени“ с картички с изображения на оплетени в найлон животни, доброволци от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие, превзеха Синия пазар до Катедралата. От „винаги съм с торба от плат“ до „знам, но все я забравям“ бяха репликите на хората, които се спираха да говорят с нашите доброволци. Други пък чакаха подарък – торба, подобно на миналогодишната ни акция. Но… този път наградата бе за хората, излезли да пазаруват с чанта за многогратна употреба. Те получиха ваучер за книга по избор. Ваучерът бе под формата на книгоразделител и целта му е да напомня, колко важно е да ограничим използването на пластмаса в ежедневието си.

Александрина Лозанова бе първата, която се възползва от възможността. „Какъв богат избор!“, възкликна младата майка, когато разглеждаше книгите в зала „Кубрик“ на Обществен център за околна среда и устойчиво развитие. Книгите – подарък са художествена литература втора употреба или нови специализирана литература, дарявани на организацията. Всички те са предоставени за постоянната ни инициатива „Зелени петъци“ и кампанията „Шише върни, книга си вземи“.

Денят без найлонови торбички се превърна в старт и на лятната доброволческа кампания на Обществен център за околна среда и устойчиво развитие. Първите доброволци, които се отзоваха на призива ни във Фейсбук бяха Стелиана Калева, Десислава Георгиева и Божена Кателиева, ученички в Математическата, Хуманитарната и Пета езикова гимназии във Варна. Като фотограф – доброволец работи Мария Петрова.

Инициативата „Ела с торбичка, вземи си книжка“ се реализира по инициатива на друг млад човек, доброволец, запален по „зеления“ начин на живот – Апостол Пенков. Именно неговата гражданска инициатива по повод Деня без найлонови торбички избрахме да подпомогнем в началото на лятото. Подкрепата се реализира по проект „Подобряване на общественото познание за ролята на гражданската организация за общността“, изпълняван с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е подобряване информираността на гражданите за ролята на неправителствените организации в обществото.

За реализацията на акцията използвахме маркетинг експертизата на Сабина Максимова, която е координатор на мисия „Аз избирам чашата за многократна употреба“ към Обществен център за околна среда и устойчиво развитие.

#НеМерсиНосяСи и #АзПравяЧистаВарна се превърнаха в лайтмотив на кампанията. Продавачите на Синя пазар спряха да предлагат найлонови торбички, поне на 3 юли, убедихме се сами. Вместо това питаха: „Ще ми дадете ли торбичка?“ и в „Каква торба да ви ги сложа?“. Някои дори съпричастно се оплакваха от клиенти, които искали всяка салатка в отделна найлонка. Заслужава ли си?

Средно по 12 минути използваме една торбичка преди да я изхвърлим. Повечето найлонови чанти се произвеждат от материал, който не може да се рециклира или е икономически неизгодно да се прави. Найлоновите торби не се разграждат, а се разпадат до 400 години на миниатюрни частици (микро пластмаса), които замърсяват почвите и водите и влизат в хранителната верига на животните и човека.

Според европейска директива до 2021 г. трябва да намалим използването на найлонови торбички до 80 бр./човек годишно, а до 2025 г. – до 40. В момента използваме средно над 200 броя годишно.

Пластмасовата консуматорска „диета“ на човечеството е невъзможна за преглъщане от живата природа. А когато природата боледува, хората също се разболяваме.

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подобряване на общественото познание за ролята на гражданската организация за общността

Проектът „Подобряване на общественото познание за ролята на гражданската организация за общността“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е подобряване информираността на гражданите за ролята на неправителствените организации в обществото. Този материал е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този материал отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина