Еднократните чаши, чинии и прибори навлязоха масово в ежедневието ни по време на Covid-кризата. Те, както и еднократните маски и ръкавици, не се рециклират и остават в природата стотици години. Разпадат се на миниатюрни частици пластмаса и попадат в хранителната верига на човека, като нанасят непоправими вреди на здравето и околната среда.

Мисията ни е всеки, независимо дали е директор, учител, родител на дете в детска градина или училище, служител в държавна, общинска или частна институция да каже: „Аз избирам чашата за многократна употреба“ и да го направи!“.

Предизвикателството

Замърсяването на околната среда с опаковки за еднократна употреба е един от най-големите проблеми на нашето съвремие.

В повечето държавни детски заведения в страната пиенето на вода от децата се осъществява с пластмасови чаши за еднократна употреба. Всеки ден в 1894 детски градини в България, всяко дете от общо 224 380 употребява средно по 5 бр. еднократни чаши. Така се изразходват над 1 милион чаши всеки учебен ден, което се равнява на 240 милиона чаши годишно с общо маса на отпадъка над 550 тона. Еднократната чаша се употребява в рамките на едва 2-3 секунди, след което се превръща в замърсител на водите, въздуха и почвите за 300 до 500 години.

Този пластмасов отпадък не може да бъде рециклиран!

Чашите, изхвърлени само за една година, стигат, за да се покрие половината от дължината на Екватора. Това консуматорско „постижение“ струва на данъкоплатеца над 6 милиона лв. всяка година само за стойността на закупените чаши, без да се отчитат такси и данъци за извозване, депониране и др.

Употребата на пластмасови чаши за пиене на вода от децата в детските градини не се практикува в нито една друга държава на Европейския съюз.

Употребата на еднократни пластмасови чаши за пиене на вода от децата в детските градини на България е екстремен случай на консуматорско поведение, което ще се вкорени в детското съзнание като норма за цяло едно следващо поколение граждани.

Действия

Искаме децата в детските градини на България да израснат с обич и грижа към света, който ги заобикаля и да се изградят като осъзнати и отговорни към собственото си бъдеще хора.

Работим в посока въвеждане на индивидуални чаши за вода за многократна употреба за всяко дете в група в държавните детски градини като предоставяме на директори, учители, родители и медицински лица материали за информиран избор в комбинация с готови решения за многократни контейнери, които да бъдат едновременно здравословни, образователни, икономични и екологични:

Комплект чаши за многократна употреба с индивидуална картинка за всяко едно дете в група.

Комплект образователни и практични материали за лепене, оцветяване и изрязване, с които помагаме лесно и забавно да се въведат чашите в ежедневието на децата, учителите и медицинските лица в детската градина.

Система за удобно, естетично и хигиенично съхранение на чашите за вода.

Индивидуални чаши за вода

Алтернативи за пиене на вода в двора на детската градина без пластмаса – бутилки, кани – екодиспенсери; кранове, машини за производство на прясна трапезна вода на място.

Вижте reshenia i nachini za vavezhdane v praktikata na individualni chashi za voda za mnogokratna upotreba za vsyako dete v detskite gradini!

Резултати

Всяко присъединено към Мисия „Чаша“ дете е огромна радост за нас. През 2019 г. това бяха 1874 деца. Това е ръст с 40% спрямо 2018 г., когато пластмасовите чаши са заменени с многократни от други 1330 деца. Ръстът за 2018 г. спрямо 2017 г. пък е цели 100%.

Все още сме далеч от целта да присъединим 5%  (около 10 -11 хиляди деца) от общинските детски градини.

Мисия „Аз избирам чашата за многократна употреба“ се самофинансира и реинвестира приходите в подобрения, презентации, дизайн и оперативни разходи.

Предимства

ЗДРАВОСЛОВНО

◦ Чашите за многократна употреба, които предлагаме като алтернатива, са изработени от неръждаема стомана (инокс) от най-високо качество (стандарт 304: хром-никел 18/10.) 2 Отличен за контакт с храни, 100% натурален, издръжлив и лесен за хигиенизиране, инокс 18/10 е предпочитаният материал за професионална посуда за приготвяне, съхранение и сервиране на храни и напитки.

◦ Без Бисфенол-А: химикалът, който се съдържа в повечето видове пластмаси, разрушава ендокринната система

◦ Спестява по 8 тона въглеродни емисии всяка година

◦ Предотвратява отделянето на частично филтрирани диоксини от изгарянето на пластмасата в циментовите заводи и някои ТЕЦ-ове в страната.

◦ Децата ще дишат по-чист въздух и ще бъдат по-здрави!

ОБРАЗОВАТЕЛНО

С всяка глътка вода от чашата за многократна употреба, децата ще спестяват поредната пластмасова чаша от изхвърляне, с което те правят света едно по-добро и чисто място за себе си и за поколенията след себе си. Кажете им го!

С тези малки стъпки и на пръв поглед дребни промени в начина, по който пият вода, в навиците и възприятията на децата ще настъпи фундаментална промяна, с която те ще израстват като хора и по-отговорни граждани:

  • Ще се научат на отговорност към собствената вещ (чаша)
  • Ще се научат да я подредят на мястото, откъдето са я взели;
  • Ще свикнат с многократната употреба на ресурси,
  • Ще свикнат да ценят вещите, вместо да ги изхвърлят
  • Ще свържат учебния материал „Човек и природа“ с практиката и ще разберат дълбокия му смисъл

ИКОНОМИЧНО

Превърнете разхода в спестявания!

Когато употребявате еднократни пластмасови чаши за пиене на вода в детската градина, вие се абонирате за ежегоден финансов разход в размер на 25-30 лв./дете/година.

С многократните чаши на Мисия „Аз избирам чашата за многократна употреба“ вие:

  • Спестявате 50% от общия разход за чаши през първата година от въвеждането на чашите;
  • Постигате 100% спестявания за разход на чаши за всяка следваща година;
  • Постигате 100% спестявания от разходи за непрекъсната хигиенизация след всяка употреба в сравнение с обикновените не-индивидуализирани чаши;

ЕКОЛОГИЧНО

Неизброими са екологичните ползи от въвеждането на многократната чаша за пиене на вода в детските градини.

Ако приемем, че Вие сте Директор или родител в една средна по големина детска градина със 160-180 деца, и приложите на практика идеята „Аз избирам чашата за многократна употреба!“, то за период от 4 години, докато децата завършат детската градина и започнат училище, Вие ще спестите 880 000 пластмасови чаши, равни на спестени 2,7 тона пластмаса, равни на над 8 тона въглеродни емисии.

…И така за всяко следващо поколение деца! Струва си, нали?

ЕСТЕТИЧНО

Вместо да бъде доминиран от кофи за боклук, препълнени с пластмасови чаши, мястото за пиене на вода да бъде оформен красиво, с легенда за индивидуални чаши, с информация за кръговрата на водата и на веществата, с красиво шкафче или етажерка, на което да бъдат подредени личните чаши.

Координатор на проекта:

сабина максимова

Сабина Максимова
тел.: 0887 54 50 54
e-mail: sabina.pecsd@gmail.com

Партньори:

зера

Инициатор на Мисия „Аз избирам чашата за многократна употреба“ е Сабина Максимова и Zera.bg.