Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 13/05/2021

Мисия „Аз избирам чашата за многократна употреба“ на Обществен център за околна среда и устойчиво развитие влезе в луксозно издание на BEYONDPLASTIC. Премиерата на книгата „Спогом, пластмаса!“ (SO LONG, PLASTIC!) на англйски език беше преди броени дни. В нея по интересен и вдъхновяващ начин са описани 85 иновативни и великолепни решения, които намаляват или заместват пластмасовите изделия за еднократна употреба. Представени са и вълнуващи инициативи, борещи се с консуматорското поведение на обществото и проблемите с пластмасовото замърсяване. Ще прочетете вдъхновяващи истоирии на хора, които допринасят за доброто на планетата, и споделят виждания за приключението, наречено BEYONDPLASTIC („Отвъд пластмасата“) .

Със „Сбогом, пластмаса!“ организаторите на международния конкурс BEYONDPLASTIC поздравяват участниците в еконадпреварата 2020 BEYONDPLASTIC AWARD. „По време на нашето пътуване за свят с по-малко пластмаса, бяхме изумени от ценните идеи и инициативи. И бяхме очаровани от страхотните хора, които вложиха цялата си творческа енергия и ентусиазъм в тази мисия“, споделя учредителят на инициативата Улрих Кшимински.

„Сбогом, пластмаса!“ излиза на английски в луксозно пълноцветно издание от 160 страници с твърда подвързия и корична цена от 34 евро.

Мисия „Аз избирам чашата за многократна употреба“ си спечели място на страниците на книгата, след като стана победител в конкурса 2020 BEYONDPLASTIC AWARD. Тя беше номинирана от ZERA, Илиян Илиев и Жени Ташева. Кампанията за замяна на пластмасовите чаши за вода в детските градини у нас беше отличена с първо място в категория „Най-добра инициатива в образованието“. Мисията стартира преди 4 години по идея на варненката Сабина Максимова, която си поставя за цел да прекрати порочната практика децата в детските градини да пият вода от еднократни пластмасови чаши. Идеята се състои в замяна на еднократната посуда с такава от инокс, индивидуална за всяко дете. Така освен еднократните пластмасови чаши, които не се рециклират, на природата се спестяват вода и енергия от миенето и стерилизирането на иноксовите чаши след всяко пиене на вода в детските градини. Първите участници в кампанията – децата от ДГ „Мечо Пух“ във Варна, са на задната корица на книгата „Сбогом, пластмаса“.

От стартирането си през 2018 г. до момента в инициативата са се включили над 5000 деца от 75 общински детски градини в 21 града на страната. Те спестиха на природата 15 милиона еднократни пластмасови чаши и 114  тона CO2 емисии, необходими за производството и транспорта им. Не допуснаха образуването на близо 40 тона нерециклируем пластмасов отпадък и изразходването на 80 тона суровини, необходими за производството на еднократните чаши. Детските градини – участници в мисията, спестиха над 350 000 лв. от бюджетите си, като в сумата е отчетена само цената на еднократните чаши, без икономисаната на електроенергия, вода и труд.

 

BEYONDPLASTIC е глобална инициатива, посветена на намаляване употребата на еднократни пластмасови продукти. Инициативата стартира през 2019 г. по идея на Улрих Кржимински – предприемач, инженер и изобретател в областта на промишления дизайн. Постепенно се разраства, като независима онлайн платформа на природозащитници, дизайнери на опаковки и инженери от цял свят, които споделят екологично отговорни решения за замяна на пластмасовите опаковки. Те са обединени под мотото: „Нека работим заедно за свят с по-малко пластмаса!“.

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подобряване на общественото познание за ролята на гражданската организация за общността

Проектът „Подобряване на общественото познание за ролята на гражданската организация за общността“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е подобряване информираността на гражданите за ролята на неправителствените организации в обществото. Този материал е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този материал отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина