Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 13/05/2021

Мисия „Аз избирам чашата за многократна употреба“ на Обществен център за околна среда и устойчиво развитие влезе в луксозно издание на BEYONDPLASTIC. Премиерата на книгата „Спогом, пластмаса!“ (SO LONG, PLASTIC!) на англйски език беше преди броени дни. В нея по интересен и вдъхновяващ начин са описани 85 иновативни и великолепни решения, които намаляват или заместват пластмасовите изделия за еднократна употреба. Представени са и вълнуващи инициативи, борещи се с консуматорското поведение на обществото и проблемите с пластмасовото замърсяване. Ще прочетете вдъхновяващи истоирии на хора, които допринасят за доброто на планетата, и споделят виждания за приключението, наречено BEYONDPLASTIC („Отвъд пластмасата“) .

Със „Сбогом, пластмаса!“ организаторите на международния конкурс BEYONDPLASTIC поздравяват участниците в еконадпреварата 2020 BEYONDPLASTIC AWARD. „По време на нашето пътуване за свят с по-малко пластмаса, бяхме изумени от ценните идеи и инициативи. И бяхме очаровани от страхотните хора, които вложиха цялата си творческа енергия и ентусиазъм в тази мисия“, споделя учредителят на инициативата Улрих Кшимински.

„Сбогом, пластмаса!“ излиза на английски в луксозно пълноцветно издание от 160 страници с твърда подвързия и корична цена от 34 евро.

Мисия „Аз избирам чашата за многократна употреба“ си спечели място на страниците на книгата, след като стана победител в конкурса 2020 BEYONDPLASTIC AWARD. Тя беше номинирана от ZERA, Илиян Илиев и Жени Ташева. Кампанията за замяна на пластмасовите чаши за вода в детските градини у нас беше отличена с първо място в категория „Най-добра инициатива в образованието“. Мисията стартира преди 4 години по идея на варненката Сабина Максимова, която си поставя за цел да прекрати порочната практика децата в детските градини да пият вода от еднократни пластмасови чаши. Идеята се състои в замяна на еднократната посуда с такава от инокс, индивидуална за всяко дете. Така освен еднократните пластмасови чаши, които не се рециклират, на природата се спестяват вода и енергия от миенето и стерилизирането на иноксовите чаши след всяко пиене на вода в детските градини. Първите участници в кампанията – децата от ДГ „Мечо Пух“ във Варна, са на задната корица на книгата „Сбогом, пластмаса“.

От стартирането си през 2018 г. до момента в инициативата са се включили над 5000 деца от 75 общински детски градини в 21 града на страната. Те спестиха на природата 15 милиона еднократни пластмасови чаши и 114  тона CO2 емисии, необходими за производството и транспорта им. Не допуснаха образуването на близо 40 тона нерециклируем пластмасов отпадък и изразходването на 80 тона суровини, необходими за производството на еднократните чаши. Детските градини – участници в мисията, спестиха над 350 000 лв. от бюджетите си, като в сумата е отчетена само цената на еднократните чаши, без икономисаната на електроенергия, вода и труд.

 

BEYONDPLASTIC е глобална инициатива, посветена на намаляване употребата на еднократни пластмасови продукти. Инициативата стартира през 2019 г. по идея на Улрих Кржимински – предприемач, инженер и изобретател в областта на промишления дизайн. Постепенно се разраства, като независима онлайн платформа на природозащитници, дизайнери на опаковки и инженери от цял свят, които споделят екологично отговорни решения за замяна на пластмасовите опаковки. Те са обединени под мотото: „Нека работим заедно за свят с по-малко пластмаса!“.

СПОДЕЛИ!

Подобряване на общественото познание за ролята на гражданската организация за общността

Проектът „Подобряване на общественото познание за ролята на гражданската организация за общността“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е подобряване информираността на гражданите за ролята на неправителствените организации в обществото. Този материал е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този материал отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина