Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 31/07/2020

Мисия „Аз избирам чашата за многократна употреба“ получи „златен медал“ в световната еконадпревара 2020 BEYONDPLASTIC AWARD. Кампанията за замяна на пластмасовите чаши за вода в детските градини у нас е наградена в категория „Най-добра инициатива в образованието“. Мисията стартира преди 4 години по идея на варненката Сабина Максимова, която си поставя за цел да прекрати порочната практика децата в детските градини да пият вода от еднократни пластмасови чаши. Идеята се състои в замяна на еднократните пластмасови чаши с такива от инокс, върху които е изгравирана картинка, различна за всяко дете. Започва от учебното заведение, което посещават дъщерите й. Така детска градина „Мечо пух“ във Варна става първата, която се включва в мисията.

Инициативата е подкрепена от варненското сдружение Обществен център за околна среда и устойчиво развитие. А в нея участват вече 4300 деца от 64 детски заведения в цялата страна. За по-малко от 4 години, благодарение на участниците, в природата не бяха изхвърлени над 8 милиона чаши за еднократна употреба, равняващи се на близо 22 тона пластмаса, неподлежаща на рециклиране. В чисто икономически аспект в бюджета на домакинствата у нас бяха спестени над 200 000 лв. за закупуване на еднократни чашки, а на околната среда – близо 66 тона въглероден диоксид.

Световното признание за българската екоинициатива идва в момент, когато наблюдаваме масово навлизане на съдове за еднократна употреба в обществените заведения за хранене у нас заради Ковид-19. „Вместо да се насърчава употребата на пластмасовите чинии и прибори, което не е нито екологично, нито здравословно, би трябвало да се увеличи контролът върху хигиената на съдовете за многократна употреба“, смята Илиян Илиев от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие.

Международният конкурс 2020 BEYONDPLASTIC AWARD е организиран от Beyondplastic.net – глобална инициатива, посветена на намаляване употребата на еднократни пластмасови продукти. Инициативата стартира през 2019 г. по идея на Улрих Кржимински – предприемач, инженер и изобретател в областта на промишления дизайн. Постепенно се разраства, като независима онлайн платформа на природозащитници, дизайнери на опаковки и инженери от цял свят, които споделят екологично отговорни решения за замяна на пластмасовите опаковки. Те са обединени под мотото: „Нека работим заедно за свят с по-малко пластмаса!“.

2020 BEYONDPLASTIC AWARD отличава най-добрите екологични инициативи в четири направления. За “най-практично решение за намаляване използването на пластмаси” е наградена бразилската инициатива „Разопаковай по-малко, бели повече“ – цветни опаковки от биоцелулоза, която съдържа в състава си натурални пигменти, като хибискус, спирулина, шафран, въглен. За “Най-иновативен подход” „златен медал“ получава Влекобритания – за опаковъчна торбичка за куриерски пратки от натуарален материал, който се разгражда с гореща вода. За „Най-естетично решение“ са наградени германски изобретатели на „мрамор“ от черупки на яйца и ядки. Биоматериалът е използвани за интериорен дизайн, дизайн на бижута и други стоки. В категорията

„Най-добра инициатива в образованието/журналистиката/публичността“ са връчени две първи награди. Освен „Аз избирам чашата за многократна употреба“, приз получава и U-Retain – екологична образователна инициатива от Лусака, Замбия, която много наподобява българската за даряване на капачки. В случая се събира и предава за рециклиране отпадъчна пластмаса, като с получените средства се закупуват средства за образование, както и храна и хигиенични продукти за децата от улицата.

Във всяка категория са излъчени и бронзови и сребърни медалисти. Общият награден фонд на конкурса, който ще си разделят победителите, е 7000 евро.

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подобряване на общественото познание за ролята на гражданската организация за общността

Проектът „Подобряване на общественото познание за ролята на гражданската организация за общността“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е подобряване информираността на гражданите за ролята на неправителствените организации в обществото. Този материал е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този материал отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина