Мисия „Аз избирам чашата за многократна употреба“ получи „златен медал“ в световната еконадпревара 2020 BEYONDPLASTIC AWARD. Кампанията за замяна на пластмасовите чаши за вода в детските градини у нас е наградена в категория „Най-добра инициатива в образованието“. Мисията стартира преди 4 години по идея на варненката Сабина Максимова, която си поставя за цел да прекрати порочната практика децата в детските градини да пият вода от еднократни пластмасови чаши. Идеята се състои в замяна на еднократните пластмасови чаши с такива от инокс, върху които е изгравирана картинка, различна за всяко дете. Започва от учебното заведение, което посещават дъщерите й. Така детска градина „Мечо пух“ във Варна става първата, която се включва в мисията.

Инициативата е подкрепена от варненското сдружение Обществен център за околна среда и устойчиво развитие. А в нея участват вече 4300 деца от 64 детски заведения в цялата страна. За по-малко от 4 години, благодарение на участниците, в природата не бяха изхвърлени над 8 милиона чаши за еднократна употреба, равняващи се на близо 22 тона пластмаса, неподлежаща на рециклиране. В чисто икономически аспект в бюджета на домакинствата у нас бяха спестени над 200 000 лв. за закупуване на еднократни чашки, а на околната среда – близо 66 тона въглероден диоксид.

Световното признание за българската екоинициатива идва в момент, когато наблюдаваме масово навлизане на съдове за еднократна употреба в обществените заведения за хранене у нас заради Ковид-19. „Вместо да се насърчава употребата на пластмасовите чинии и прибори, което не е нито екологично, нито здравословно, би трябвало да се увеличи контролът върху хигиената на съдовете за многократна употреба“, смята Илиян Илиев от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие.

Международният конкурс 2020 BEYONDPLASTIC AWARD е организиран от Beyondplastic.net – глобална инициатива, посветена на намаляване употребата на еднократни пластмасови продукти. Инициативата стартира през 2019 г. по идея на Улрих Кржимински – предприемач, инженер и изобретател в областта на промишления дизайн. Постепенно се разраства, като независима онлайн платформа на природозащитници, дизайнери на опаковки и инженери от цял свят, които споделят екологично отговорни решения за замяна на пластмасовите опаковки. Те са обединени под мотото: „Нека работим заедно за свят с по-малко пластмаса!“.

2020 BEYONDPLASTIC AWARD отличава най-добрите екологични инициативи в четири направления. За “най-практично решение за намаляване използването на пластмаси” е наградена бразилската инициатива „Разопаковай по-малко, бели повече“ – цветни опаковки от биоцелулоза, която съдържа в състава си натурални пигменти, като хибискус, спирулина, шафран, въглен. За “Най-иновативен подход” „златен медал“ получава Влекобритания – за опаковъчна торбичка за куриерски пратки от натуарален материал, който се разгражда с гореща вода. За „Най-естетично решение“ са наградени германски изобретатели на „мрамор“ от черупки на яйца и ядки. Биоматериалът е използвани за интериорен дизайн, дизайн на бижута и други стоки. В категорията

„Най-добра инициатива в образованието/журналистиката/публичността“ са връчени две първи награди. Освен „Аз избирам чашата за многократна употреба“, приз получава и U-Retain – екологична образователна инициатива от Лусака, Замбия, която много наподобява българската за даряване на капачки. В случая се събира и предава за рециклиране отпадъчна пластмаса, като с получените средства се закупуват средства за образование, както и храна и хигиенични продукти за децата от улицата.

Във всяка категория са излъчени и бронзови и сребърни медалисти. Общият награден фонд на конкурса, който ще си разделят победителите, е 7000 евро.