Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 03/07/2019

Флашмоб за раздаване на пазарски торби за многократна употреба се проведе на Синия пазар във Варна на 3 юли  – международния ден за свят без пластмасови торбички. Акцията е идея на Обществения център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) и е част от предприетите в различни градове на страната инициативи под надслов „Свободни от пластмаса“.

„Когато отиваш на пазар, вземи своя торба и на щанда кажи: „Не, мерси, нося си!“ (#НеМерсиНосяСи). С това послание доброволци обикаляха из Синия пазар в центъра на града и подаряваха на гражданите и гостите на Варна пазарски торбички за многократна употреба и картички с информация за вредата от найлонките.

Пластмасовите торби и опаковки от храна и напитки са пагубни за околната среда, а в дългосрочен план – и за здравето на човека. България е на последно място в статистиката на Европа за екологично самосъзнание и информираност. По 246 найлонови торби употребява всеки българин годишно (трето място в Европа). Средно по 12 минути използваме една торбичка преди да я изхвърлим. Повечето найлонови торби се произвеждат от материал, който не може да се рециклира или е икономически неизгодно да се рециклира. Найлоновите торби не се разграждат, а се разпадат до 400 години на миниатюрни частици (микро пластмаса), които замърсяват почвите и водите и влизат в хранителната верига. Еднократната найлонова торба има висока цена. Заслужава ли си? #НеМерсиНосяСи!

Доброволческата акция се проведе по проект „Лятна Еколаборатория 2019“, финансиран по програма „Младежки проекти 2019“ на Община Варна.

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина