Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 15/07/2023

Как да опровергаем фалшивите новини и дезинформацията, свързана с климатичните промени, чрез нагледни симулационни модели, показващи влиянието на човешката дейност върху климата. Възможност за това предоставя климатичния симулатор En-ROADS. Как да бъде използван инструмента за целите на обучението беше представено по време на форума „Заедно с нас в борбата с дезинформацията“, който се проведе през седмицата във Варна. Инструментът за климатична осъзнатост, разработен от Climate Interactive и MIT Sloan Sustainability Initiative, беше демонстриран от Апостол Пенков от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие.

Как да влезе в образователния процес под формата на ролева игра може да бъде показано на живо пред учениците през учебната 2023/2024 г. Това става при заявен интерес от учители и директори на училища във Варна и областта на ел. адрес: info@ecovarna.info. Извършва се напълно безплатно, благодарение на проекта „Симулатор-стимулатор“, финансиран от „Виваком регионален грант“.

По време на форума беше показан и първия по рода си образователен продукт „Ръководство за учители и обучители за фалшивите новини“. Лектори и гости дискутираха по темата „Дезинформация и фалшиви новини в контекста на дигиталния свят“, представена от Милена Веселинова, маркетинг координатор в DataArt.

Интересен факт е, че понятието „климатични промени“ е измислено и наложено от Дик Чейни, американски вицепремиер и виден лобист на петролната индустрия. Коректният термин е трябвало да бъде „климатично бедствие“.

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

виваком фънд

Проектът „Симулатор – стимулатор“ се осъществява с финансовата подкрепа на Vivacom Fund.

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина