Здравословните храни влязоха във варненското основно училище ,,Петко Р. Славейков“ под формата на постери, колажи, брошура и календар, с които част от децата запознаха своите съученици със здравословните навици. След като научиха що е то хранителна пирамида и кои храни ни помагат да растем здрави, учениците участваха в истински кулинарни работилници, в които притвориха знанията си на практика. Включиха се в спортни дейности, които са част от здравословния начин на живот, и в почистване на плажа.

Дейностите са част от проект  „We choose health“ по програмата „Еразъм+“, финансирана от Европейския съюз. Проектът е по ключова дейност К2 за сътрудничество и обмяна на добри практики между партньори-училища.

Основната му цел е да запознае и популяризира здравословния начин на живот, здравословно хранене, опасността от затлъстяване при децата, липсата на витамини и минерали при неправилно хранене.

Проектът стартира миналата година и ще продължи до 2021 г. В него участват пет държави – Румъния, Турция, България, Гърция и Италия, която е координатор.

Логото на проекта, което учениците от ОУ „Петко Р. Славейков“ сами са изработили.