Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 08/07/2023

„Мисия Планета“ претвориха върху ленени торби 23 деца по време на конкурса за рисувана торбичка на фестивала „Зелена революция“. Събралите най-много харесвания детски произведения на фейсбук страницата на Обществен център за околна среда и устойчиво развитие – Ecovarna, печелят по две торби, пълни с награди. Едната е от Зеленото движение – гравирана метална чаша от ZERA и кампанията #АзИзбирамЧашатаЗаМногократнаУпотреба, биоразгардим тефтер и химикал „Екоакадемия“ от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие, картички от „Еколагер Езерец“, значка „Посланик Нулеви Отпадъци“ и платнена торбички за плодове и зеленчуци от сдружение „За Земята“. И за да се почерпят с нещо вкусно – многократна торба от Parkmart с хранителни продукти.

При най-малките участници – от 3 до 6 г. победител е шестгодишната Ния Димитрова. Във възрастовата категория от 7 до 12 г. произведението на седемгодишния Борил Раличков е спечелило сърцата ви. При най-големите (13-18 г.) наградите отиват при Магдалена Георгиева, 14 г.

Конкурсът за рисувана многократна торба „Мисия Планета“ се проведе на 3 юли – Международния ден без найлонови торбички в рамките на фестивала „Зелена революция“. Конкурсът е част от кампанията на Обществен център за околна среда и устойчиво развитие #НеМерсиНосяСи, която се провежда на този ден във Варна.

Целта  е да се възпита у хората навик да пазаруват с торби за многократна употреба. Искаме да покажем на хората колко огромно значение има всяко тяхно ежедневно действие за опазване живота на Земята. Нека започнем, като намалим употребата на еднократни торбички и пластмасовото замърсяване. Защо?

  • Найлоновите торбички са най-често срещаните полиетиленови отпадъци. Пластмасови отпадъци представляват 70% от боклука в морските води.
  • Използваме средно по 12 мин.една торбичка преди да я изхвърлим.
  • Не се рециклират– произвеждат от материал, който не може да се рециклира или е икономически неизгодно да се прави.
  • Не се разграждат. Разпадат се до 400 г. на миниатюрни частици (микро пластмаса), които замърсяват почвите и водите и влизат в хранителната верига на животните и човека. Последните изследвания на учените откриват микропластмаса в 80% от хората, в т.ч. при малки деца и бебета. Микропластмасата причинява увреждане на човешките клетки, а навлизайки в организма чрез вдишване, причинява милиони ранни смъртни случаи годишно.
  • Според европейска директива до 2025 г. трябва да намалим използването на полимерни торбички до 40 бр./човек годишно. Ако включим в статистиката и торбичките без дръжки в супермаркетите, които екоминистерството усложливо пропуска, ще се окаже, че в момента всеки българин използва средно над 200 бр. налонови торби годишно.

Деграленови торбички не решават проблема. Те са пак вид полимер. Само по-бързо стават невидими заради по-бързото им разграждане

Пластмасовата консуматорска „диета“ на човечеството е невъзможна за преглъщане от живата природа. А когато природата боледува, хората също се разболяваме.

Всеки път, когато пазаруваш с торба за МНОГОКРАТНА употреба, печелиш ти, печели и Земята. “Торбичка ли? #НеМерсиНосяСи“.

Този материал е създаден с финансовата подкрепа на Европейския съюз в рамките на проект Climate action by European citizens delivers for developmentCSO-LA/2018/160048-1/23. Цялата отговорност за съдържанието се носи от организаторите и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тоотразява официалното становище на Европейския съюз.

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина