Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 21/05/2021

Протест срещу застрояването на зелени площи във Варна е планиран на 22 май (събота) от 11 ч в парк „Знамената“ в кв. „Бриз“ (под Паметника на българо-съветската дружба).

С унищожаването на зелени площи и паркове, Варна е изправена пред екологична катастрофа, се посочва на страницата на събитието във Фейсбук.

„Всякакви оправдания, че това е строителство в частни имоти, са несъстоятелни и в нарушение на закона. Цели глави от Закона за устройството на територията са престъпно пренебрегнати, за да се облагодетелства малка група близки до властта лица и да се обслужват корпоративни интереси“, посочват организаторите на протеста. Според тях Общинският съвет с бездействието си продължава да си затваря очите за унищожаването на зелени площи, на цели паркове и градини.

Елате заедно да кажем „СТОП!“ на алчността, безхаберието и наглата арогантност на управниците на града ни, призовават гражданските активисти Душана Здравкова, Милен Славов и Лъчезар Попов. Те припомнят внесеното преди повече от година искане на граждани и граждански организации до Общинския съвет за провеждане на местен референдум за обявяване на мораториум върху безразборното строителство във Варна. Отговорът е „пълно мълчание“. „В същото време безконтролното строителство продължи с пълна сила“, недоволстват гражданите.

По време на протеста в събота организаторите ще представят сигнали до Омбудсмана,  министъра на регионалното развитие, както и искане до МРРБ да бъдат предприети незабавни действия за спиране на строителството.

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подобряване на общественото познание за ролята на гражданската организация за общността

Проектът „Подобряване на общественото познание за ролята на гражданската организация за общността“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е подобряване информираността на гражданите за ролята на неправителствените организации в обществото. Този материал е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този материал отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина