Протест срещу застрояването на зелени площи във Варна е планиран на 22 май (събота) от 11 ч в парк „Знамената“ в кв. „Бриз“ (под Паметника на българо-съветската дружба).

С унищожаването на зелени площи и паркове, Варна е изправена пред екологична катастрофа, се посочва на страницата на събитието във Фейсбук.

„Всякакви оправдания, че това е строителство в частни имоти, са несъстоятелни и в нарушение на закона. Цели глави от Закона за устройството на територията са престъпно пренебрегнати, за да се облагодетелства малка група близки до властта лица и да се обслужват корпоративни интереси“, посочват организаторите на протеста. Според тях Общинският съвет с бездействието си продължава да си затваря очите за унищожаването на зелени площи, на цели паркове и градини.

Елате заедно да кажем „СТОП!“ на алчността, безхаберието и наглата арогантност на управниците на града ни, призовават гражданските активисти Душана Здравкова, Милен Славов и Лъчезар Попов. Те припомнят внесеното преди повече от година искане на граждани и граждански организации до Общинския съвет за провеждане на местен референдум за обявяване на мораториум върху безразборното строителство във Варна. Отговорът е „пълно мълчание“. „В същото време безконтролното строителство продължи с пълна сила“, недоволстват гражданите.

По време на протеста в събота организаторите ще представят сигнали до Омбудсмана,  министъра на регионалното развитие, както и искане до МРРБ да бъдат предприети незабавни действия за спиране на строителството.