Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 14/02/2020

Кметът на Попово Людмил Веселинов беше принуден от жителите на общината да обещае публично, че ще спре процедурата за изграждане на предприятие за изгаряне на отпадъци край града. Това стана по време на обществено обсъждане късно снощи, на което експерти трябваше да разяснят технологията и да убедят хората в безопасността й. До експертните изказвания обаче не се стигна. Поповчани не пожелаха да ги чуят, разказаха за ecovarna.info присъствали на обсъждането.

Недоволството ескалира още в началото след изказване на един от шефовете на общински дирекции, че не е необходима оценка за въздействие върху околната среда на проекта. „Не сме там тук да слушаме платените експерти, а да кажем че не искаме да се строи завод за изгаряне на отпадъци в общината“, заявяват хората.

По късно през деня на Фейсбук страницата на община Попово излезе информация, че общинската администрация е получила отказ отпадъците на поповчани да бъдат приемани на депа в близките градове. Единствената алтернатива е депото в Белослав (област Варна), но този вариант ще повиши изключително много такса смет, както и други разходи за управлението на отпадъците, предупреждават от общината.

„Вариантът с изграждане на депо на територията на нашата община би бил временно решение на въпроса, тъй като то също ще бъде с определен капацитет и след време проблемът за справяне с отпадъците отново ще бъде на дневен ред“, заявява от Фейсбук Людмил Веселинов.

Кметът на Попово оставал зад позицията си за изграждане на такъв тип инсталация за изгаряне на отпадъци, макар и на друго място. Общинската администрация обаче не споменава нищо за съвременни методи за справяне с боклука и концепцията за нулев отпадък, част от която е разделното събиране на сметта.

За да стане факт спирането на процедурата за завода за изгаряне в Попово, е необходимо Общинският съвет да отмени решението си от декември м.г., с което е дал зелена светлина на инвестиционното намерение на „Еко инвест север“. Дали това ще стане факт или ще бъде приспана гражданската бдителност с обещания, предстои да разберем.

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина