Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 11/02/2020

Обществено обсъждане на инсталация за оползотворяване на неопасни отпадъци чрез изгаряне ще се проведе в Попово на 13 февруари (четвъртък) от 17,30 ч. в Дом на културата „Димо Коларов”. До срещата се стигна след като гражданите депозираха в Общината подписка, в която близо 1500 жители на търговищкото градче възразяват срещу строежа на предприятие за изгаряне на отпадъци непосредствено до населеното място. В документа поповчани настояват кметът на общината да инициира местен референдум, на който гражданите да се произнесат дали подобно съоръжение да се изгражда в града им.

Освен до общината, подписката е адресирана до областния управител на Търговище, Районната прокуратурата, местното поделение на ДАНС и РИОСВ – Шумен.

В официалното съобщение за общественото обсъждане е записано, че на него ще бъдат поканени експерти, специалисти в тази област, които да дадат повече яснота по темата и отговорят на въпросите, притесняващи населението. То обаче е различно от общественото обсъждане на доклад за оценка въздействието върху околната среда (ОВОС), което по закон се прави за подобни проекти, и има по-скоро характер на информационна среща, коментираха юристи.

Решението за изграждане на инсталацията може да се спре с решение на общинските съветници и гражданите трябва да работят в тази посока, коментира ситуацията Илиян Илиев от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие. По думите му, референдумът е последната стъпка и се предприема, когато всяка друга надежда е изгубена. Илиев беше начело на гражданската инициатива срещу изграждането на инсинератор в Каспичан, където инвестиционното намерение беше спряно след провеждане на референдум сред жителите на общината през 2014 г.

До ситуацията в Попово се стигна след решение на Общинския съвет в края на миналата година. Тогава мнозинството общински съветници дадоха зелена светлина на инвестиционното намерение на „Еко инвест север” ООД. Дружеството възнамерява да изгради инсталация за оползотворяване на неопасни отпадъци като гориво. Чрез изгарянето им ще се намали значително количеството нерециклируеми горими отпадъци, които се депонират на регионалните депа, гласи част от обосновката на инвеститора.

„Взетото решение поставя в опасност околната среда, живота и здравето  на населението за поколения напред“, смятат гражданите в мотивите си, с които възразяват срещу проекта.

Коя е „Еко инвест север”?

През 2018 г. фирмата сключва договор с Община Попово за приемане на битовите отпадъци на общината, а година по-късно и за сметоизвозването им. Според обявата за обществената поръчка Попово генерира месечно около 600 тона боклук, който се заплаща по 70 лв./тон без ДДС. Елементарната аритметика сочи, че годишният приход само от приемането на боклука е над половин милион лева без ДДС.

Според търговския регистър „Еко инвест север“ е регистрирана с капитал от 100 лв. Компанията се управлява от Марио Адриан Тодоров, а до септември м.г. съдружник в нея е и Емил Коцев. Отново според Търговския регистър, Коцев е имал участие през годините в управлението на „Магистрала Хемус“, „Магистрала Тракия“, „Проектна компания нефтопровод Бургас-Александруполис БГ“, „Техноекспортстрой“, „Порт-Лом-Тес“ АД.

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина