Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 09/07/2020

В една книга, издадена преди 38 години, открихме полезни съвети относно широко използваните днес пластмасови опаковки в хранителната индустрия. Това е нашият начин да се включим в „Юли без пластмаса“ – инициатива на нашите приятели от „За Земята“.

Разделът е озаглавен „Какво е необходимо да знаем за пластмасовите опаковки“. И ето какво пише:

„…При използуването на такива опаковки трябва непременно да се съобразяваме със свойствата на полимерните материали, от които са изработени. В противен случай може не само да се изменят вкусът и ароматът на съхранявания в тях продукт, но и в него да преминат вещества, не безопасни за човешкия организъм. Кофи, бидони и други подобни пластмасови съдове, които не са предназначени за хранителни продукти, не трябва да се употребяват за съхранение на кисело зеле, кисели краставички, домати и др.

Пластмасови опаковки не бива да се използват за съхранение на кафе, чай, мляко и други горещи напитки, а също и за растителни масла (олио).

Целофанови торбички. Те са безопасни и в тях могат да се съхраняват различни хранителни продукти при условие, че а чисти.

Полиетиленови опаковки. Те са меки и еластични. В тях могат да се поставят месо, колбаси, риба, суров зеленчук, плодове, хляб, сирене, полуфабрикати и готови храни с по-плътна консистенция. Не се препоръчва да се държат в тях масло, маргарин и други мазнини.

Полиетиленът почти не пропуска водни пари, поради което поставените в него продукти като хляб, сирене и др. остават свежи за известно време, но от друга страна те могат бързо да плесенясат.

Трябва да се има предвид, че в полиетиленовите торби и торби от други полимерни материали, предназначени за опаковане на дрехи, обуща, химикали, реактиви и др., хранителни продукти не бива да се съхраняват.“ („Полезни съвети и рецепти за всички“ от 1982 г.).

Ако до сега не сте се замисляла в какво си пиете кафето (картонените чашки от кафемашините също съдържат полиетилен), в каква бутилка съхранявате олиото си (сещате ли се за зелените стъклени шишета от едно време), в какъв бидон правите кисело зеле, върнете се към съветите на майките и бабите си. Загърбете пластмасата! Не само през юли!

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подобряване на общественото познание за ролята на гражданската организация за общността

Проектът „Подобряване на общественото познание за ролята на гражданската организация за общността“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е подобряване информираността на гражданите за ролята на неправителствените организации в обществото. Този материал е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този материал отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина