В една книга, издадена преди 38 години, открихме полезни съвети относно широко използваните днес пластмасови опаковки в хранителната индустрия. Това е нашият начин да се включим в „Юли без пластмаса“ – инициатива на нашите приятели от „За Земята“.

Разделът е озаглавен „Какво е необходимо да знаем за пластмасовите опаковки“. И ето какво пише:

„…При използуването на такива опаковки трябва непременно да се съобразяваме със свойствата на полимерните материали, от които са изработени. В противен случай може не само да се изменят вкусът и ароматът на съхранявания в тях продукт, но и в него да преминат вещества, не безопасни за човешкия организъм. Кофи, бидони и други подобни пластмасови съдове, които не са предназначени за хранителни продукти, не трябва да се употребяват за съхранение на кисело зеле, кисели краставички, домати и др.

Пластмасови опаковки не бива да се използват за съхранение на кафе, чай, мляко и други горещи напитки, а също и за растителни масла (олио).

Целофанови торбички. Те са безопасни и в тях могат да се съхраняват различни хранителни продукти при условие, че а чисти.

Полиетиленови опаковки. Те са меки и еластични. В тях могат да се поставят месо, колбаси, риба, суров зеленчук, плодове, хляб, сирене, полуфабрикати и готови храни с по-плътна консистенция. Не се препоръчва да се държат в тях масло, маргарин и други мазнини.

Полиетиленът почти не пропуска водни пари, поради което поставените в него продукти като хляб, сирене и др. остават свежи за известно време, но от друга страна те могат бързо да плесенясат.

Трябва да се има предвид, че в полиетиленовите торби и торби от други полимерни материали, предназначени за опаковане на дрехи, обуща, химикали, реактиви и др., хранителни продукти не бива да се съхраняват.“ („Полезни съвети и рецепти за всички“ от 1982 г.).

Ако до сега не сте се замисляла в какво си пиете кафето (картонените чашки от кафемашините също съдържат полиетилен), в каква бутилка съхранявате олиото си (сещате ли се за зелените стъклени шишета от едно време), в какъв бидон правите кисело зеле, върнете се към съветите на майките и бабите си. Загърбете пластмасата! Не само през юли!