Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 31/10/2019

Поради естеството на водата в Черно море, която е безкислородна, отпадъците, попаднали в него, на практика остават вечни. Единственият шанс да бъдат изчистени в момента е, теченията да ги отнесат към брега и оттам да бъдат изнесени. С този малко споменаван и много любопитен и факт избрахме да отбележим 31 октомври – Международния ден на Черно море – едно от най-големите и най-интересни вътрешни морета в света, НАШЕТО море.

Черно море е най-големият воден басейн със слоеве от вода, които не се смесват по между си. Така голяма част от пластмасата, която плава под повърхностния слой, остава „невидима“. Преди година, в интервю за в. „Труд“, доц. д-р Траян Траянов от Института по океанология към БАН във Варна предупреди за „новите морски пустини“ – пластмасови бунища от макросинтетични боклуци, които се носят по теченията. Голяма част от тях се струпват в югоизточната част на Черно море. За по-тежките обаче, шансът да бъдат изчистени или да се разложат е незначителен. На дълбочина над 200 метра концентрацията на сероводород е толкова голяма, че не позволява проникването на кислород. По този начин дървото и въжетата на потъналите кораби се предпазват от гниене. Древните вярвали, че Смъртта живее в дълбините на морето, защото човешките останки на дъното не се променяли или това ставало изключително бавно. Може би не случайно Хелоуин и Денят на Черно море празнуваме на една и съща дата.

Какво може да направим за НАШЕТО море?

Винаги използвайте съдове за многократна употреба! Ако това е невъзможно, разделяйте отпадъка и го предавайте за рециклиране!

Ако имате дете в детска градина, включете се в мисия „Аз избирам чашата за многократна употреба!“. Защото пластмасовите чаши не се рециклират.

Ако работите в офис с много служители и отпадъци, включете се в „Лист по лист“ и събирайте в отделни кошове хартиеният, пластмасовият и металният отпадък!

Не превръщайте Черно море в ежедневен Хелоуин!

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина