1/3 от варненци искат тотална забрана за влизане на автомобили в Морската градина. 57% пък са склонни в парка да се допускат само коли на полицията и за зареждане на търговски обекти. Повечето от анкетераните настояват за конкретно управленско решение по този проблем. Проучването е правено преди повече от 20 години от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие.

Днес отваряме прашните страници, за да си припомним година по година 25-годишната история на организацията. И разбираме, че актуалните през 1998-1999 г. проблеми на града остават такива и до днес. В същото проучване 43% от анкетираните са недоволни от състоянието на Морската градина и само 1% смятат, че паркът е отлично поддържан. Анализът на нагласите се извършва по проект

“Участие на обществеността в процесите по вземане на решения за околна среда”. Освен че идентифициране на екопроблеми на града преди повече от 20 години, еколозите започват да следят работата на общинските комисии, издават справочник за гражданите, как да действат при екологичен проблем и отварят гореща телефонна линия за екосигнали, известна като „Зелен телефон“. Интересното е, че 22 години след като е създадена, на телефонната линия, макар и рядко, продължават да звънят варненци с оплаквания. Така преди два месеца на същия телефон беше получен сигнал за поредното заграждение на имот в Морската градина, за който Обществения център за околна среда и устойчиво развитие алармира.

Добрата новина за града ни е, че през 1999 г. варненци са имали високо обществено самосъзнание. Така например 78% от хората са заявили, че чистота на града зависи от тях самите и чак след това от сметопочистващите фирми и мерките на общината. Повече от половината анкетирани още преди 21 години са заявили, че искат разделно сметосъбиране. По това време жителите на морската столица явно генерират доста по-малко отпадъци, ако съдим, че изхвърлят боклука си средно веднъж на два дни. Рекордьори в това отношение са живеещите в кв. „Аспарухово“, които изпразват кошовете си за битова смет веднъж седмично, показва същото проучване на Обществен център за околна среда и устойчиво развитие. В анкетата се включват тогава 1001 варненци от петте района на града.

Още през 1999 г. хората смятат, че екологичните оценки на строителните обекти тънат в мъгла. Едва до 16 на сто от варненци достига информация за обществените обсъждания по ОВОС (оценка въздействието върху околната среда), която се прави за важни инвестиционни проекти.

Освен „Зелен телефон“, през 1999 г. се появяват и първите спасители на плажа от боклуци. Кампания за предпазване от замърсяване на варненските плажове включва излъчване на радио и ТВ клипове с призиви към летовниците, акции с доброволци за раздаване на информационни материали и почистване на неохраняеми плажове. Още снимки вижте тук!

Ето така изглежда един от варненските плажове през 1999 г. – няма строежи, но има много боклуци.

Снимка: Архив Ecovarna.info