Всяка глътка въздух и всяка глътка вдъхновение е тя – Природата!  Природата е живот за тялото и душата. Тя е всичко за нас.  Затова приемаме опазването й много лично…  Толкова лично, че вече 25 години, всеки ден, всеки един от нас прави по нещо, за да я защити. Затова с право казва за себе си:

#AзПравя ЧистаОколнаСреда #AзПравя УстойчивоРазвитие #AзПравя ДемократичноОбщество  #AзПравяСвета ….такъв, какъвто искам да бъде!

След 45 проекти, 15 партньорства, над 150  доброволци, участници в кампании и координатори на мисии и инициативи смело твърдим, че светът се движи от направеното. Направи нещо и ти още днес: ПОДКРЕПИ НИ!

1995

На 15 декември 1995 г. е проведено учредителното събрание, на което е взето решение за учредяване на Сдружение „Обществен център за околна среда и устойчиво развитие“. Решенията за регистрацията на сдруженията с нестопанска цел по това време се извършват след провеждане на открито съдебно заседание, по време на което се призовават учредителите.

1996

Първият офис на организацията е в т.нар. бараки на Технически университет – Варна, където се помещава Студентското екологично дружество. Част от неговите членове стават учредители на Обществен център за околна среда и устойчиво развитие. През 1996 г. идва добрата вест за първия спечелен проект, наречен „Устойчива Варна“. Той е финансиран от Демократичната комисия към посолството на САЩ.

1997

Обществен център за околна среда и устойчиво развитие излиза в публичното пространство. Факт е първата официална медийна изява. Излиза и книгата „Устойчива Варна“, която получава признание от редица обществени институции. А Костадин Кашлов, зам.-кмет по това време, заявява, че тази книга трябва да стои на всяко бюро в общината.

1998

Кипи активна творческа работа. Варна става първият град в страната с екологична реклама – уличен билборд провокира гражданите да мислят за намаляване на отпадъците си. Организиран е и първият екологичен филмов фестивал „Ековижън“ в Двореца на културата и спорта. Сдружението инициира първата си доброволческа акция по залесяване в междублоково пространство във Варна – нещо така нужно, но все по-трудно осъществимо в наши дни.

1999

Тръгват „Спасители на плажа“ – най-атрактивният проект на Обществен център за околна среда и устойчиво развитие през 1999 г. Кампанията за предпазване от замърсяване на варненските плажове включва излъчване на радио и ТВ клипове, акции с доброволци за раздаване на информационни материали и почистване на неохраняеми плажове. Излиза първи брой на вестник „Зелен телефон“, който продължава да се издава и до днес като „Лист“.

2000

Тръгва една от най-успешните кампании, продължаваща и до днес, „Лист по лист“. Тръгва образователна кампания за околната среда, по време на която се работи с учители и ученици от варненските училища. Популяризира се дейността на екологичния видеоцентър.

2001

2001 г. е първа за доста запомнящи се екологични кампании във Варна. След плахото начало, набира скорост кампанията за разделно събиране на хартия „Лист по лист“, която продължава и до днес. Силен старт за работата на Обществен център за околна среда и устойчиво развитие с учебните заведения. Лично британският посланик Н.Пр. Ричард Стаг изнася образователна лекция на екологична тематика по проект на организацията. За първи път заявяваме открита позиция срещу АЕЦ и демонстративно изяждаме стотици електроцентрали (от бисквити). Излиза и първият брой на вестник ЛИСТ, който продължава да се издава и до днес

2002

През 2002 г. се случва една от ключовите кампания на Обществен център за околна среда и устойчиво развитие в областта на енергоспестяването. Наречена е “Да се обзаложим”, но придобива популярност, като „Хайде на бас!“. В една от най-успешните демонстрационно образователна кампании еколози се обзалагат с областния управител, че за 4 месеца ще спестят на околната среда 4% въглероден двуокис от няколко учебни заведения във Варна. Ако загубят, ще возят губернатора с рикша до работа, но ако спечелят – той ще върви пеша до работното си място в продължение на седмица. Целта на демонстрационната кампания е по забавен начин да се въвлекат младите хора в дейности по енергоспестяване и намаляване емисиите на СО2.

2003

През 2003 г. Обществен център за околна среда и устойчиво развитие повдига два големи екологични въпроса за Варна по това време, единият от които е още по-актуален днес – липсата на достатъчно зелени площи и липсата на велоалеи. Чрез проекта “Зелени сгради” варненската общественост се запознава с вертикалното озеленяване, което може да компенсира нуждата от зелените растения в града.

2004

Варненци разбират що е това велостоянка. С подкрепа по проекта „Зелен транспорт“ се изграждат първите велостоянки в града. Проучват се възможности за изграждане на велосипедни алеи. Сдружението заостря вниманието на местната власт към проблема с организиране на велошествия в града.

2005

Домът за деца, останали без родителска грижа в село Кривня, община Провадия, придобива нов облик след серия от енергоефективни ремонти, извършени от доброволци от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие. Ремонтирана е дограмата, подменени са счупените прозорци, кранове на чешми и конвенционалните крушки с енергоспестяващи, поставени са уплътнения. Проектът е финансиран от 14 частни лица от всички щати на Америка, които даряват 3039 долара за целта. Със средствата е направен и одит за енергийната ефективност на 7 дома за сираци от Варненска и Добричка област.

2006

За първи път във Варна Обществен център за околна среда и устойчиво развитие въвежда понятието „плейсмейкинг“ – участие на обществеността в изграждането на обществени места. Заедно с жители на район „Младост“ изграждат пенсионерски клуб на открито в парка, който все още функционира.

Организацията става част от Гражданската коалиция за устойчиво управление фондовете на Европейския съюз. Започва практическа работа по проблема с генно-модифицираните организми.

2007

2007 г. минава под мотото „Посади дърво!“. Обществен център за околна среда и устойчиво развитие стартира дарителска кампания за набиране на средства за залесяване околностите на Варна. По повод Седмицата на гората всички участници в кампанията за разделно събиране на хартия „Лист по лист“ получават картичка със семена и инструкции за засаждане на увивни растения в града. Акцията е продължение на стартиралия през 2003 г. проект за вертикално озеленяване – „Зелени сгради“.

2008

Начало на практическата работа с алтернативните източници на енергия и против монополизацията на енергийния сектор. Експериментално е поставен слънчев панел на фамилна къща, като целта е да се провери каква е процедурата за производство на електроенергия от домакинствата за задоволяване на личните нужди и продаване на остатъка на електроразпределителните дружества. Започва и експериментално производство на домашен биодизел. Тогава регионалното издание на „24 часа“ излиза с водещо заглавие „Ток и нафта – домашно производство“, описвайки инициативата.

2009

Обществен център за околна среда и устойчиво развитие провежда широка информационна кампания за генно-модифицираните продукти сред фермери и потребители. Организирани са редица изследвания на селскостопански продукти за евентуално наличие на ГМО в семена за посев. Изработена е пътуваща изложба. Организирани са информационни дни и дискусионни срещи във Варна, Добрич, Шумен, Търговище, Силистра, Разград и София.  Представители на организацията провеждат среща с депутати от парламентарната комисия, подготвяща изменения в Закона за ГМО.

2010

През 2010 г. Обществен център за околна среда и устойчиво развитие се присъединява към мрежата „Живи места“ – неформално обединение на хора и места в България с цел популяризиране живота на село и в близост до природата. В рамките на мрежата сдружението започна изграждането на летен център в село Езерец, Община Шабла, който да се впише в мрежата. Провежда се първият еколагер „Езерец“. Традицията продължава всяко лято вече 10 години.

2011

Обществен център за околна среда и устойчиво развитие, заедно с още три организации, завежда съдебно дело за спиране решение на българското правителство, с което се допуска проучване и добив на шистов газ чрез опасната за околната среда и здравето на хората фракинг технология. В офиса на сдружението се провеждат срещи на неформални групи граждани, които подготвят протести срещу шистовия газ. В резултат на бързите граждански действия правителството приема мораториум за добива на шистов газ у нас чрез фракинг.

2012

Варненци протестират срещу подготвяното презастрояване на морската столица. Обществен център за околна среда и устойчиво развитие е една от гражданските организации, които обжалват процедурата по приемане на новия Общ устройствен план на Варна, гласуван на сесия на Общинския съвет през юли 2012 г. В края на годината групата от протестиращи организации стартира подготовка за провеждане на местен референдум за Морската градина, който е стопиран от серия процедурни спънки от страна на местната власт. Протестите ескалират в началото на 2013 г., когато пред сградата на Община Варна се самозапалва Пламен Горанов.

2013

10-метров трансперант с надпис „Инсинераторите убиват“ е спуснат от комина на инсинератора за болнични отпадъци на Варненската окръжна болница. Той поставя началото на широка обществена кампания срещу изгарянето на отпадъци, която Обществен център за околна среда и устойчиво развитие продължава и до днес. На дневен ред се поставя въпроса за силно токсичната пепел, която остава след изгарянето на отпадъка и която представлява около 30% от първоначалното му количество.

2014

Активна работа с младите хора от Варна. Представители на Обществен център за околна среда и устойчиво развитие влизат в редица училища с цел да провокират дискусия по темата за опазването на околната среда и устойчивото бъдеще на Европа. Инициативата „Млади идеи за Европа“ е част от паневропейска мрежа, която дава възможност на младежи на възраст между 15 и 18 г. от всички страни на ЕС активно са участват в диалог за бъдещето на Европа.

2015

Гражданска еколаборатория изцяло на доброволни начала сформира Обществен център за околна среда и устойчиво развитие. Тя е оборудвана с уреди за измерване на шум, прах, интензитет на слънчевите и ултравиолетови лъчи, гама фон и GSM-радиация. Без да има претенции за представителност, целта й е да запълва информационния недостиг във Варна за състоянието на определени показатели на околната среда.

2016

Продължаваме да надграждаме започнатото. 148 участници в „Лист по лист“ предават за рециклиране 49 тона хартия и спасяват от изсичане 834 дървета. Набира скорост и рециклирането на пластмасови опаковки – 12 участника са предали общо 400 кг пластмаси. Дооборудвана е еколабораторията с уред за измерване на UV-лъчението. С пълна скорост продължава доизграждането на екоцентър „Езерец“.

2017

През 2017 г. прибавяме нова мисия, посветена на осъзнатият избор в детските градини децата да пият вода от чаши за многократна употреба, вместо от еднократни пластмасови. Сабина Максимова е инициатор и координатор на програмата. Днес към мисията са присъединени над  4600 деца, спестени са над 12 милиона еднократни пластмасови чаши. Най-важен остава дългосрочният образователният ефект за екологичното съзнание на децата. Мисията печели международното отличие – златен медал в конкурс BEYONDPLASTIC AWARD-2020 в категория „Най-добра инициатива в образованието.“

2018

Активен мониторинг върху вноса на отпадъци за изгаряне. През 2018 г. Обществен център за околна среда и устойчиво развитие документира над 20 вноса през пристанище „Одесос“, които се транспортират от БДЖ до циментовия завод в Бели извор, и през „Варна Запад“, които отиват с камиони до „Девня цимент“. Локализиран е един от източниците на внос – Пристанище Hartlepool – Великобритания.

2019

В края на 2019 г. стартира кампанията „Шише върни, книга си вземи“ в рамките на инициативата Зелени петъци. Целта е рециклиране на малки стъклени и метални опаковки от парфюми и козметика и спасяването на стари книги, които намират нови читатели.

2020

Краят на 2020 г. минава под мотото „25 години Обществен център за околна среда и устойчиво развитие“. От архивите на сдружението излизат позабравени истории, снимки и записи за екологичните активности през годините.
В нова фаза навлиза кампанията срещу вноса на отпадъци за изгаряне.Обществен център за околна среда и устойчиво развитие стартира онлайн петиция до Народното събрание, Министерски съвет и Министерството на околната среда и водите. В сайта на организацията излиза разследващ материал по темата. По време на гражданския форум „Конференция по демокрация“ е събрана и подписка на хартия. Исканията са изпратени до екоминистерството на 28 май 2020 г., когато са задържани зам.-министърът на околната среда и водите Красимир Живков и още петима души във връзка с разследване вноса на отпадъци за изгаряне.