Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 26/06/2020

Дарение от над 300 книги получи кампанията „Шише върни, книга си вземи!“, която се провежда в рамките на „Зелени петъци“ във Варна. Сред заглавията има българска и световна класика, енциклопедична и детска литература, книги за музикално обучение, готварски. Може да разгледате „Кратка енциклопедия на България“ в 5 тома от 60-те години на миналия век, „Географски речник на задграничните страни“, „История на философията“ в два тома, „Митове и легенди за съзвездията“, „Индийска митология“, „Военни записки“ на Екзюпери, множество заглавия на руски език…
Книгите са от семейна библиотека в кв. „Чайка“ във Варна. Събирани са от две поколения варненци. Дарителят на книгите пожела да остане анонимен.

Книгите бяха пренесени и подредени с помощта на доброволци в зала „Кубрик“ на ул. „Сава Радулов“ 14 във Варна, за да станат част от „Шише върни, книга си вземи!“.

Кампанията дава възможност на всеки, който предаде за рециклиране стъклено шише от парфюм или фармацефтика, или алуминиев флакон от дезодорант, да си избере книга и да направи дарение от лев за продължаване на инициативата.

От една страна спестяваме на природата един вечен отпадък, какъвто е стъклото, а от друга спасяваме много стари книги, връщайки ги към нов живот в ръцете на някой читател, заявява Илиян Илиев от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие.

Стъклените шишенца се предават за рециклиране безвъзмездно в завода за стъкло в Белослав. Там те се преработват по иновативна технология до пеностъкло, което е най-здравия от познатите топлоизолационни материали.

За разлика от останалите технологии за рециклиране, уникалното на използваната в Белослав е, че стъклото може да се преработва заедно с всички примеси по него – метал, пластмаса и хартия. Такива обикновено има доста по малките флакони и отстраняването им ги прави икономически неизгодни за стандартното рециклиране.

Дареният лев за взета книга пък позволява на кампанията частично да се самоиздържа, което я прави устойчива във времето.

„Шише върни, книга си вземи!“ се провежда в рамките на „Зелени петъци“. Всеки дошъл с шишенце или флакон за рециклиране, може да участва и в инициативата „Питай еколозите“.

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подобряване на общественото познание за ролята на гражданската организация за общността

Проектът „Подобряване на общественото познание за ролята на гражданската организация за общността“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е подобряване информираността на гражданите за ролята на неправителствените организации в обществото. Този материал е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този материал отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина