Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 19/08/2019

Еколабораторията на Обществения център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) беше оборудвана с комплект шумомер и калибратор. Той ще бъде използван за измерване на шума на възлови кръстовища във Варна през лятото, както и за нуждите на Гражданска еколаборатория, към която всеки може да поръча замерване, независимо от периода и мястото.

Уредът разполага с различни скали за измерване на шум – от 30 до 130 dB. Има възможност за мерене на интензивни звуци с малки интервали между тях, както и на по-равномерен шум с по-малка разлика в нивата на шумовите вълни. Отчита веднага с максимално и минимално засечено ниво за периода на работа и записва данните във вътрешна памет. Може да се свърже с компютър и чрез специализиран софтуер да работи в режим едновременно за измерване, прехвърляне на данни и запис.

Калибраторът PCE-SE 42 се използва най-вече за калибриране на звукови метри, звук системи, за измерване и микрофони, както на място, така и в лаборатории.

Предстои да бъде проведено специално обучение за работа с шумоизмерващите уреди на доброволците от „Лятна Еколаборатория“. Младежите ще замерват шума през лятото в различни ключови райони на Варна. Резултатите ще бъдат оповестявани във Фейсбук страницата на ОЦОСУР. Желаещите да участват в обучението могат да заявят участие тук.

Шумомерът и калибраторът бяха закупени по проект „Лятна Еколаборатория“, финансиран по програма „Младежки проекти 2019“на Община Варна.

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина