Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 23/09/2020

Един от най-често задаваните въпроси по време на Зелени петъци е… „Откъде вземате книгите“ за „Шише върни, книга си вземи“. Дарителите ни са (не)обикновени хора с големи сърца. Показността им е чужда. Затова трудно ги склоняваме да застанат пред микрофон или фотоапарат, за да ви ги представим. Така беше и със Стоянка Карагьозова – усмихната, интелигентна жена, която от 25 години общува със студенти и преподаватели във Варненския свободен университет. А темата й на разговор е любимата – книгите. Защото Стоянка работи в университетската книжарница. Думите, които не успях да запиша на микрофон, но се запечатаха в главата ми са: „Грехота е книгите да събират прах на рафта.“. Затова личната библиотека на Стоянка винаги е отворена за приятели и близки, но с важното уточнение – „за тези, които са искали да четат“.

Набавяла е книгите си с голямо удоволствие. Но явно, раздаването им доставя още по-голямо. Затова, освен на приятели и съседи, тази зима Стоянка Карагьозова подарява 270 книги на библиотеката на затвора. Получава дори благодарствено писмо – жест, който не е очаква.

„Стремежът ми е някой да се докосне до книгите. Да не отиват на боклука. Разбрах, че и при вас идват хора, които искат да вземат книги. Това беше поводът да ги предоставя и други хора да стигнат до тях“, разказва за мотивите си жената.

Купчини с нейни лични книги оставя и в университетската книжарница. Не за продан – а за подарък. „Когато влязат студентите, съм им предоставяла възможност да ги разгледат и да си вземат. На колеги – също.“

Щастлива е, че продължава да се чете. „Не мисля, че това скоро ще отшуми, независимо че всички сме се ориентирали към електронните устройства, и аз включително“, казва Стоянка. Като човек, който професионално се занимава с продажба на книги, казва, че все пак младите четат. „Има най-различни млади хора – шарен е светът. Някои имат съвсем определени специфични интереси, свързани с образованието им. Други имат интерес към художествената литература, към поезията…“.

А когато става въпрос за любимата й книга, очите й отново светват: „О, аз имам много любими книги, не са една и две. Бих казала, че ми е малко еклектичен вкусът. Всякаква хубава литература обичам. Не мога да се спра на една книга.“

Стоянка Карагьозова дари над 200 книги за кампанията „Шише върни, книга си вземи“. Събирала ги е около 20-ина години. „Вие давате възможност, който дойде да си вземе книга, към която проявява интерес. Затова предпочетох директно да ги даря, да отидат до когото трябва. Не всеки в днешно време има пари да си купи книга. Това е причината да го направя и не смятам, че е нещо, което заслужава някакво особено внимание.“.

На вашето (не)особено внимание беше един от нашите дарители – един (не)обикновен читател и човек – Стоянка Карагьозова!

Ако и вие сте човек с голямо сърце, подкрепете нашите каузи тук!

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подобряване на общественото познание за ролята на гражданската организация за общността

Проектът „Подобряване на общественото познание за ролята на гражданската организация за общността“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е подобряване информираността на гражданите за ролята на неправителствените организации в обществото. Този материал е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този материал отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина