Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 02/07/2023

Пластмасови прибори и контейнери за хранене, чинии от еднократна пластмаса, включително хартиени с пластмасов слой, сламки, бъркалки за напитки, дръжки за балони, клечки за уши… Ако сте ползвали пластмасовия вариант на някои от тези продукти през последните 2 години, значи сте потребявали *забранени със закон, вредни за здравето ви и за природата изделия. Доводът, че се предлагат от търговците, не е оправдание. Защото изборът е ваш! Носете си своя кутия, чиния, прибори, чаша за многократна употреба! Кажете #НеМерсиНосяСи!

Може да го направите от днес – 3 юли, Международния ден без найлонови торбички. Символично и отговорно към вас и към здравето на децата си. Защото не пазарът диктува потреблението, а нашето поведение и търсене определя какво ще ни предложат търговците и индустрията.

 

Докато замърсяването на Черно море и плажовете продължава да расте, в България еднократните пластмасови изделия продължават да са част от ежедневието ни – не само торбички, но и чаши, бутилки, кутии. Масово у нас се употребяват вече забранените продукти според Директива (EC) 2019/904 относно намаляването на въздействието на определени пластмасови продукти върху околната среда.

След въвеждането й в националното ни законодателство през ноември 2021 г. все още липсва контрол от страна на институциите дали се прилага, което я обезсмисля. Оправдания за това до скоро беше ковид пандемията и налагането на мита за чистото еднократно. Въпреки че пандемията свърши, на много места у на продължават да се предлагат сламки, чинии и прибори, въпреки забраната им. Най-тъжно е, че самите хора приемат тези еднократни опаковки, без да се замислят какво се случва с тях, след като попаднат в коша. В повечето случаи тези отпадъци се депонират или изгарят, защото качеството на пластмасата е много ниско и не могат да се рециклират. Ако евентуално преработката им е възможна, често тя е икономически по-неизгодна от производството на нов продукт.

На 3 юли искаме да фокусираме вниманието на институциите върху един абсурден казус през последните месеци. Част от големите вериги супермаркети спазиха правилото според новата директива пластмасовите кутии за храна да се заплащат отделно, но в същото време на клиентите, желаещи да използват собствен съд, им се отказва това право. Има спешна нужда от уточнения в законодателството, за да може на практика, а не на хартия, да се намали употребата на кутии.

Въпросът ще бъде повдигнат по време на форума за местни власти и бизнес „Как да се придвижим към целта Нулеви отпадъци”, който ще се проведе на 3 юли от 10 до 12 ч в зала „Пресцентър“ на Фестивален и конгресен център – Варна.

*Забранени продукти са:

  • Клечки за уши (с изключение на използваните за медицински цели)
  • Прибори за хранене (вилици, ножове, лъжици и пръчици)
  • Чинии (включително хартиени чинии с пластмасов слой)
  • Сламки (освен за медицински цели)
  • Бъркалки за напитки
  • Дръжки за балони
  • Контейнери за храна, напитки и чаши от експандиран полистирол

**Чашите и кутиите за храна за еднократна употреба не влизат в пълната забрана

Този материал е създаден с финансовата подкрепа на Европейския съюз в рамките на проект Climate action by European citizens delivers for developmentCSO-LA/2018/160048-1/23. Цялата отговорност за съдържанието се носи от организаторите и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тоотразява официалното становище на Европейския съюз.

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина