Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 19/11/2019

Форум на тема „Как да сме енергийно независими?“ ще се проведе на 21 ноември от  9 до 13 ч. във Френския институт в София. Събитието е организирано от „Грийнпийс“ – България, в партньорство с Бюрото на Европейския парламент у нас.
Целта е да се насърчи енергийната независимост на отделните граждани и производството на енергия от възобновяеми източници. В момента хората, които искат да инсталират системи за производство на енергия от възобновяеми източници за собствени нужди, минават през дълъг и труден от законова, бюрократична и техническа гледна точка процес. А с една от последните промени, които наложи, държавата смачка дребните производители.
Улесняването на този процес и децентрализацията на енергийната система могат да спомогнат за справянето с енергийната бедност и със замърсяването на въздуха, както и да допринесат за стабилността на енергийната система и за националната енергийна сигурност. Използването на повече възобновяеми източници е и мярка за намаляване на вредните емисии и справяне с климатичните промени.
Модератор на форума ще бъде Славчо Нейков, който има близо 30 години опит в енергийния сектор – работил е в Министерството на енергетиката, в енергийния регулатор, в международни институции и няколко енергийни компании. В момента е председател на УС на Института за енергиен мениджмънт.
Като лектори ще се включат:

доц. д-р Атанас Георгиев – декан на Стопанския факултет на СУ: “Енергийни пазари и услуги в контекста на Пакета „Чиста енергия за всички европейци”;

Калоян Стайков, Институт за пазарна икономика: “Трансформацията на електроенергийния сектор – гражданите отвъд технологиите и пазарите”;

Мария Трифонова, асистент в катедра „Икономика и управление по отрасли“, СУ „Св. Климент Охридски“: “Социална приемливост на ВЕИ технологиите”;

Игнасио Наваро – енергиен специалист от “Грийнпийс” – Гърция: “Децентрализиране на европейската енергийна система чрез колективно производство на електричество от ВЕИ”.

Сред заявилите присъствие на форума са представители на КЕВР, ЕСО, АУЕР, Министерства на финансите и на регионалното развитие и благоустройството, Център за изследване на демокрацията, Национална асоциация „Активни потребители“, общински власти и неправителствения сектор.

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина