Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 21/08/2019

Лятната доброволческа еколаборатория към Обществения център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) започна измервания на радиационня гама-фон във Варна. Инициативата дойде от доброволците след множество публикации за радиоактивно замърсяване след  взрив по време на тест на реактивен двигател на полигон край Архангелск, Северозападна Русия, на 8 август т.г.

Общественият център организира наемането на апаратура и обучение на младежите да работят с нея. По време на първото измерване днес (21 август 2019 г.) в района на Чаталжда бяха засечени от 0,9 до 0,11 микросиверта на час при максимална норма за Варна между 0,16 и 0,17 микросиверта на час. Най-високата стойност, която е засечена до момента при различни изследвания от Гражданската еколабора на ОЦОСУР е 0,14 микросиверта на час.

Официално нивото на естествения радиационен гама-фон във Варна се следи ежеседмично с двукратно измерване от отдел “Радиационен контрол” към местната Регионална здравна инспекция (РЗИ). През периода 9-15 август стойностите на гама-фона са нормални и варират между 0,09 и 0,14 микросиверта за час, съобщават от инспекцията. Отклонения извън нормалните флуктуации на гама-фона не са констатирани, заявяват от там. Във връзка с мониторинга на питейни води са анализирани 2 броя проби по показател естествен уран. Получените резултати не надвишават максималната параметрична стойност, определена съгласно изискванията на Наредба №9, съобщават от РЗИ.

20-кратното превишаване на радиационния фон беше отчетено в района на експлозаията до руския град Северодвинск на 8 август. Според разпространена в Интернет карта на въздушните течения, радиоактивният облак трябва да е минал през най-източните части на България в началото на тази седмица.

По молба на варненския кмет мобилната лаборатория на АЕЦ „Козлодуй“ е извършила измерване на радиоактивния фон в населените места от Шабла до Варна вчера. Констатацията е, че няма превишаване.

Експертите от френската Комисия за независими изследвания и информация за радиоактивност CRIIRAD обаче заявяват, че определени радионуклиди по-често имат ниско интензивно гама-лъчение, като пример дават за америций-241, много ниско за плутоний-238 и изотопите на церий 142 и 144, нулево – за полоний-210 и за стронций-90. Това означава, че дори ако един от тези радионуклиди бъде разсеян при взрива, въздействието на нивото на гама-лъчението, измерено от датчиците, ще остане ограничено или дори нулево, но в действителност нивото на замърсяването може да бъде значително. В този случай 20-кратното превишаване на радиационния фон, отбелязано от властите, може да свидетелства за извънредно високо ниво на замърсяване на въздуха, опасяват се в CRIIRAD и призовават руските власти да огласят данните за радиоактивния източник, използван в експлодиралата ракета.

Проектът „Лятна Еколаборатория“ се реализира по програма „Младежки проекти 2019“ на Община Варна.

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина