Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 25/03/2020

Инсинераторът в Девня е в готовност да гори отпадъците от Covid-19. Това стана ясно от интервю на министърът на околната среда и водите Емил Димитров в предаването „Лице в лице“ по бТВ от 24 март т.г. „Имаме резервен инсинератор в Девня. Той би могъл да работя колкото три софийски, ако го натоварим“, заяви Димитров. Министърът посочи, че са провели разговор със собственика на девненския инсинератор, защото, по думите му, „не можем да оставим на камара такива отпадъци“. „Собственикът му каза, че прекратява всички поръчки, всички други дейности, остава на разположение на Министерски съвет и на Щаба“, каза Емил Димитров. „Каквото подадете, ще го усвоим“, получил уверение министър Димитров. Според екоминистъра, „хубаво е всички отпадъци от Корона вирус да отидат в инсинератор“.

В момента болничните отпадъци у нас възлизат на около 12 т дневно, като всяка болница сключва договор с оператор за обезвреждането им. Заради мерките за неразпространение на Covid-19, е взето решение този вид отпадък да се изгаря. По думите на министър Димитров, страната ни може да поеме до 40 т болничен отпадък дневно. Като първи вариант за обезвреждането им е инсинераторът в София. „Ще е много трудно да го подготвим да работи в 24-часов режим, защото е стар и амортизиран, но ще се справим“, смята Емил Димитров. Другият проблем при него бил, че е задръстен с токсична пепел от изгарянето и ще е трудно на колите с отпадъци да влизат.

„Имаме задача с три неизвестни – към момента не се знае колко болници ще трябва се обслужват, колко болни ще се лекуват в тях и какво ще е количеството на отпадъците“, заяви Димитров. Затова министерството се е подготвило с резервен вариант, какъвто е инсинераторът в Девня.

От интервюто на Емил Димитров по бТВ стана ясно още, че страната ни продължава да внася отпадъци за изгаряне. Поредна порция от 20 контейнера, докарани от Италия, са заловени в злоупотребата снощи. Те ще бъдат натоварени на кораб и отново ще се върнат в Италия, увери Димитров.

Петицията против вноса на отпадъци за изгаряне може да подпишете тук.

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина