Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 09/12/2020

„Приех, че съм изгубил баса и дойдох пеша на работа.“. Думите са на областния управител Яни Янев. Датата е 5 юни 2002 г. – Международен ден на околната среда.

Четири месеца по-рано той се обзалага с Илиян Илиев от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие и Дойчин Кършовски от фондация „Мейдей“. Еколозите твърдят, че ще спестят 4% въглеродни емисии за 4 месеца от 4 учебни заведения във Варна през зимните месеци. Ако го сторят, губернаторът ще трябва да ходи с колело или пеш на работа в продължение на седмица. Ако пък спечели, еколозите ще го возят с рикша до работа. (Вижте още снимки тук!)

Избрани са четири учебните заведения, на които е направен мониторинг на консумацията на ток, вода и гориво. След 4 месеца отново са мониторирани за това дали и какво са спестили.

„Тогава беше кошмар“, спомня си днес единият от участниците в инициативата Илиян Илиев. Дограмите са още дървени, кранчетата на чешмите капят, а в някои сгради осветлението във всички помещения се пуска и спира едновременно с един шалтер от… охраната. Започват с поставяне на изолация на дограмите, смяна на кранчетата, фотоклетки в тоалетните и образователни инициативи с децата за това как и защо да пестим.

Във филиала на една детска градина поставят изолация на тръбите на котелното, което работи на ток и намаляват градусите на котела от 60 на 40, без да уведомят ръководството. „На следващия ден директорката се обажда, елате да намалите котела, децата се потят, отваряме прозорците… Имаше видим ефект“, спомня си Илиев.

В друго учебно заведение обаче консумацията на нафта се увеличава по неясни причини. „Започнахме да проучваме и стигнахме до огняра. Оказа се, че тръбата от резервоара до котела била пробита и течала от години“, разказва Илиян. Веднага директора взема мерки и тръбата е сменена.

„Отношението ни към околната среда означава уважение един към друг и е част от непреходните морални ценности“, заявява Яни Янев след оповестяване на резултатите от облога. И оставя за първи път без думи медиите, рецитирайки стихотворението „Зеленият бунт“. Следващата година то излиза в стихосбирка „Екология на душата“ в съавторство на Александър Чакъров и Яни Янев.

Не всичко върви по мед и масло обаче в инициативата за спестяване на въглеродни емисии. Проектът е на крачка от провал. Причината е в първоначалното намерение на еколозите да се обзаложат с кмета. Тогава е първият мандат на Кирил Йорданов. Изпращат до канцеларията на кметао официално писмо с предложение да се включи в инициативата. Новината се оглася и в медиите. „Оказа се, че въпросът е разискван на седмичната оперативка на кмета, а реакцията е била: „Какви са тези келеши, които се подигравали с кметската институция?“, връща се назад в годините Илиян Илиев.

Екологичната инициатива, чиято цел е по забавен начин да въвлече младите хора в дейности по енергоспестяване и намаляване емисиите на СО2, тръгва от Германия и обхваща почти всички европейски страни. Във Варна тя е финансирана от Клуб „Отворено общество“. А за реализацията й съдействат редица хора. Това са екипите на детските градини, включени в проекта – ЦДГ „Гълъбче“, „Детска радост“, „Ян Бибиян“ и „Ал. Пушкин“, екипът на областния управител Яни Янев – заместникът му Петър Кандиларов и експерта му по връзки с обществеността Калина Цачева. Рамо удря и Стоян Николов от „Отворено общество“.

Благодарим ви, г-н Янев за „Зеления бунт“!

…..

Напоследък в тропическите гори

се наблюдава странно явление.

Стотици акри зелени дървета

Изсъхват живи на корените си.

Аз последен дъб, Генерал!

обявявам ЗЕЛЕНА ВОЙНА!

Искам смърт за човека гробар,

враг на мойта и свойта земя.

Той посече, наряза подпали,

моите млади столистни бойци.

С брадва зла

сладострастно погали

сочнобузи девици ели.

Колко трупа, зелени, одрани

по кубика – единствен закон,

влачи той върху живите рани,

пълни, тъпка вагон след вагон.

Победи ме, разби ме в полята,

с полумъртва столетна снага,

от последния връх в планината

гледам чуждата моя земя.

Аз, последният дъб, бунта губя.

Падам, лягам под брадвата сам,

но разбрах: победилата лудост

сама пада в своя капан.

– Братя мои! Зелени гори:

джунгли, зелди, кории, тайга,

да умрем! Мъртви ще победим!

В таз човешка, безумна война.

Пресушете зелената кръв!

Щит свалете от тази земя!

Нека просне тя скелет такъв,

с камък кости, с пустиня глава.

Нека хищно разтърси я вятър.

Нека глозга я дъжд – век след век.

Всяка капка вода

под небесния шатър

кръвожадно лочи, слънчев пек.

Слез ти лунен пейзаж на земята.

Космос! – ето ти втора луна.

Слез зелен, отстъпи в тишината.

Изчезнете треви и цветя.

Отстъпи пред сина второроден

ПЪРВОРОДНА природо до днес.

Грях човешки: безбожен, безроден!

Бог последен, най-кървав прогрес!

Бог последен, без дух и без нерви.

Наркотик, всеподобно пиян,

пий кръвта си,

пренасяй се в жертва

и щастливо – изяждай се сам!

Александър Чакъров

(Из „Екология на душата“)

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подобряване на общественото познание за ролята на гражданската организация за общността

Проектът „Подобряване на общественото познание за ролята на гражданската организация за общността“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е подобряване информираността на гражданите за ролята на неправителствените организации в обществото. Този материал е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този материал отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина