Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 02/07/2020

Кампания „Ела с торбичка, вземи си книжка!“ ще се проведе във Варна на 3 юли – Международния ден без найлонови торбички. Всеки, избрал да пазарува този петък между 11 и 12 ч на Синия пазар с торбичка за многократна употреба, ще получи ваучер за книга по избор. Ваучерът е под формата на книгоразделител и целта му е да напомня, колко важно е да ограничим използването на пластмаса в ежедневието си.

Всички, пазаруващи с найлонови торбички, също няма да бъдат подминати. На тях ще бъдат раздавани картички с животни, покрити с пластмасови отпадъци. Те ще бъдат призовавани да не използват еднократни торби.

Книгите – подарък са художествена литература втора употреба или нови специализирана литература и могат да се вземат на 3 или 10 юли (петък) от офиса на Обществен център за околна среда и устойчиво развитие (ул. „Сава Радулов“ 14, Варна).

През миналата година на този ден, отново на Синия пазар, Обществен център за околна среда и устойчиво развитие проведе кампанията #НеМерсиНосяСи. Доброволци раздаваха торби за многократна употреба и призоваваха хората да отказват найлоновите торбички, предложени им от търговците. През тази година решихме да наградим тези, които казаха #НеМерсиНосяСи, заявява председателят на сдружението Илиян Илиев.

По 246 найлонови торби употребява всеки българин годишно (трето място в Европа). Средно по 12 минути използваме една торбичка преди да я изхвърлим. Повечето найлонови чанти се произвеждат от материал, който не може да се рециклира или е икономически неизгодно да се прави. Найлоновите торби не се разграждат, а се разпадат до 400 години на миниатюрни частици (микро пластмаса), които замърсяват почвите и водите и влизат в хранителната верига на животните и човека. Пластмасовата консуматорска „диета“ на човечеството е невъзможна за преглъщане от живата природа. А когато природата боледува, хората също се разболяваме.

„Ела с торбичка, вземи си книжка!“ се организира от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) по инициатива на варненеца Апостол Пенков. Гражданската инициативата се реализира по проект „Подобряване на общественото познание за ролята на гражданската организация за общността“, изпълняван с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е подобряване информираността на гражданите за ролята на неправителствените организации в обществото

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подобряване на общественото познание за ролята на гражданската организация за общността

Проектът „Подобряване на общественото познание за ролята на гражданската организация за общността“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е подобряване информираността на гражданите за ролята на неправителствените организации в обществото. Този материал е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този материал отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина