Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 04/12/2020

Днес е модерно да си с платнена торба вместо с найлонова торбичка. Не така е било обаче през 1998 г. В първите години на демокрацията торбата от плат е била демоде – остатък от миналото, което хората се опитват да загърбят. С всички тези предразсъдъци се опитват да се преборят група еколози във Варна. Първата акция срещу пластмасовите торби се провежда от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие на 21 ноември 1998 г. пред шестте големи супермаркети в града. Най-големият по това време варненски ежедневник „Народно дело“ проследява акцията пред магазините „Макао“ и „Бяла мечка“, а в понеделник излиза с водещо заглавие от първата си страница „Варненци получиха урок по екология в… пазарска чанта“. Доброволци на организацията раздават 450 платнени торби за пазаруване, 450 фланелки и дузина образователни брошури в две поредни съботи. Акциите са част от мащабна кампания за намаляване отпадъците от бита, финансирана от холандската фондация “MilieuKontakt”, Регионален център за околна среда за Централна и Източна Европа и Община Варна. В рамките й е поставен и първият рекламен билборд у нас с екологично съдържание. В центъра на Варна се появява иновативна за това време реклама „Далече от очите, далече от ума!“ на фона на преливащ контейнер с битови отпадъци. Целта е да провокира варненци да се вгледат в отпадъците, които изхвърлят ежедневно. Кампанията обаче не свършва само с визуални провокации. Еколозите от новоучреденото сдружение организират акция „Коледно почистване“ или както някои вестници я наричат тогава „Сливи за смет“. Специално организиран за целта камион с доброволци обхожда Варна в продължание на три дни и събира от заявилите се домакинства и фирми хартиен отпадък и стъклен амбалаж. Това на практика е първи опит за разделно сметосъбиране в морската столица.

В рамките на проекта, излиза брошура със седем стъпки за намаляване потока от домакински отпадъци. Ето и част от тях, много актуални до днес: 1. Предпочитайте неопаковани продукти или такива с опаковки от рециклиран или рециклируем материал; 2. Въпреки че са удобни, избягвайте памперсите, използвайте пелени за вашето бебе; 3. Вкъщи или на работа използвайте керамични чаши, чинийки, лъжички, вместо пластмасови; 4. По възможност използвайте двете страни на листа хартия; 5. Не купувайте стоки за еднократна употреба; 6. Не изхвърляйте остарели уреди или такива, които могат да се поправят; Старите, но здрави, дрехи може да дарите на дом за сираци или други нуждаещи се; 7 Четете внимателно етикетите на стоките, за да разберете какво купувате и какви са потенциалните опасности от продукта.

По същото време Обществен център за околна среда и устойчиво развитие издава и брошурата “Седем стъпки за устойчив живот”, а офисът на организацията отваря врати за широката общественост, като информационен и ресурсен център за екологична информация. Тук по това време варненци имат достъп до интернет и библиотека с екологична информация. В същото време новосъздадените неправителствени организации могат да получават консултации при писането на проектите си.

Още едно важно екологично събитие за Варна организира през 1998 г. Обществен център за околна среда и устойчиво развитие. Това е Седмицата на екологичния филм “Ековижън” в Двореца на културата и спорта. Това на практика е първия екологичен филмов фестивал в морската ни столица.

През 1998 г. е дадена и първата заявка за създаване на велоалеи във Варна. По случай Деня на Земята – 22 април, Обществен център за околна среда и устойчиво развитие организира велосипедно шествие по централните варненски булеварди. Другият акцент на този ден е озеленяването на междублоковите пространства, така актуално и днес. Доброволци на организацията засаждат фиданки в кварталите „Младост“ и „Левски“. Вижте още снимки тук!

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подобряване на общественото познание за ролята на гражданската организация за общността

Проектът „Подобряване на общественото познание за ролята на гражданската организация за общността“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е подобряване информираността на гражданите за ролята на неправителствените организации в обществото. Този материал е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този материал отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина