Днес е модерно да си с платнена торба вместо с найлонова торбичка. Не така е било обаче през 1998 г. В първите години на демокрацията торбата от плат е била демоде – остатък от миналото, което хората се опитват да загърбят. С всички тези предразсъдъци се опитват да се преборят група еколози във Варна. Първата акция срещу пластмасовите торби се провежда от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие на 21 ноември 1998 г. пред шестте големи супермаркети в града. Най-големият по това време варненски ежедневник „Народно дело“ проследява акцията пред магазините „Макао“ и „Бяла мечка“, а в понеделник излиза с водещо заглавие от първата си страница „Варненци получиха урок по екология в… пазарска чанта“. Доброволци на организацията раздават 450 платнени торби за пазаруване, 450 фланелки и дузина образователни брошури в две поредни съботи. Акциите са част от мащабна кампания за намаляване отпадъците от бита, финансирана от холандската фондация “MilieuKontakt”, Регионален център за околна среда за Централна и Източна Европа и Община Варна. В рамките й е поставен и първият рекламен билборд у нас с екологично съдържание. В центъра на Варна се появява иновативна за това време реклама „Далече от очите, далече от ума!“ на фона на преливащ контейнер с битови отпадъци. Целта е да провокира варненци да се вгледат в отпадъците, които изхвърлят ежедневно. Кампанията обаче не свършва само с визуални провокации. Еколозите от новоучреденото сдружение организират акция „Коледно почистване“ или както някои вестници я наричат тогава „Сливи за смет“. Специално организиран за целта камион с доброволци обхожда Варна в продължание на три дни и събира от заявилите се домакинства и фирми хартиен отпадък и стъклен амбалаж. Това на практика е първи опит за разделно сметосъбиране в морската столица.

В рамките на проекта, излиза брошура със седем стъпки за намаляване потока от домакински отпадъци. Ето и част от тях, много актуални до днес: 1. Предпочитайте неопаковани продукти или такива с опаковки от рециклиран или рециклируем материал; 2. Въпреки че са удобни, избягвайте памперсите, използвайте пелени за вашето бебе; 3. Вкъщи или на работа използвайте керамични чаши, чинийки, лъжички, вместо пластмасови; 4. По възможност използвайте двете страни на листа хартия; 5. Не купувайте стоки за еднократна употреба; 6. Не изхвърляйте остарели уреди или такива, които могат да се поправят; Старите, но здрави, дрехи може да дарите на дом за сираци или други нуждаещи се; 7 Четете внимателно етикетите на стоките, за да разберете какво купувате и какви са потенциалните опасности от продукта.

По същото време Обществен център за околна среда и устойчиво развитие издава и брошурата “Седем стъпки за устойчив живот”, а офисът на организацията отваря врати за широката общественост, като информационен и ресурсен център за екологична информация. Тук по това време варненци имат достъп до интернет и библиотека с екологична информация. В същото време новосъздадените неправителствени организации могат да получават консултации при писането на проектите си.

Още едно важно екологично събитие за Варна организира през 1998 г. Обществен център за околна среда и устойчиво развитие. Това е Седмицата на екологичния филм “Ековижън” в Двореца на културата и спорта. Това на практика е първия екологичен филмов фестивал в морската ни столица.

През 1998 г. е дадена и първата заявка за създаване на велоалеи във Варна. По случай Деня на Земята – 22 април, Обществен център за околна среда и устойчиво развитие организира велосипедно шествие по централните варненски булеварди. Другият акцент на този ден е озеленяването на междублоковите пространства, така актуално и днес. Доброволци на организацията засаждат фиданки в кварталите „Младост“ и „Левски“. Вижте още снимки тук!