Снимка архив: Първа пресконференция по първия спечелен проект на Обществен център за околна среда и устойчиво развитие – „Устойчива Варна“. Вижте още снимки от този период тук!

Годината е 1997 г. Обществен център за околна среда и устойчиво развитие печели първия си проект за истинска екологична работа. Наречен е „Устойчива Варна“. Финансиран е по програма „Демократична комисия“ към посолството на САЩ с $9000.  Договорите за одобрените проекти се подписват в Културния център към Американското посолство в София. Там се връчват и чековете с одобрените суми на организациите – изпълнители.

„Тогава за първи път докоснах оригинален американски чек“, спомня си днес Илиян Илиев от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие. Чекът изглежда толкова красив, че на целия екип на организацията им се ще да го запазят. Но… за да изпълнят проекта, така или иначе, трябва да го осребрят. „Започнахме да проучваме коя банка във Варна може да осребри чека. Банковите служители се трупаха да го видят“, разказва Илиев. Оказва се, че единственото място, където това може да се направи в началото на 1997 г. е „Експресбанк“. Но и там не се оказва толкова просто. „Три-четири пъти ходихме до банката, докато това се случи. На четвъртия служителката на гишето се усмихна: „Дойдоха парите.“, но радостта й беше кратка. Цялата компютърна система на банката блокира. Половин ден прекарахме там. В края на работното време успяхме да си вземем парите. Носихме $9000 в една найлонова торбичка до другата банка, където ни беше сметката“, връща се назад председателят на Обществен център за околна среда и устойчиво развитие.

Това е първият и единствен чек, с който сдружението оперира. И до днес хората, които са го виждали, съжаляват, че е бил надупчен с перфоратор, след като е бил осребрен. И се надяват да е останал някъде в архивите на несъществуващата вече „Експресбанк“.

Проектът, който се реализира с парите, също остава паметен за организацията. За първи път след демократичните промени (за по-рано не е ясно) се изработва система от екологични, икономически, социални и здравни индикатори, с които се измерва развитието на Варна. Според информация на Варненската регионална библиотека през този период, това е една от най-четените книги от студентите. Ползвали са данни от нея в реферати по екологични, икономически, социални и здравни теми, свързани с Варна.