Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 09/08/2023

Днес отбелязваме 19 години от най-сериозния инцидент с атомна електроцентрала в Япония след този на АЕЦ „Фокушима“. Аварията в АЕЦ „Михама“, на 320 км западно от Токио, на остров Хонсю, се случва на 9 август 2004 г.  От турбината на третия реактор става мощно изпускане на пара с температура около 200 градуса по Целзий. В сградата, в която се намира реакторът, в момента на аварията има 200 служители. Загиват петима, а 18други получават сериозни изгаряния. Властите съобщават официално, че не са открити следи от изтичане на радиоактивни материали.

Авариралата тръба е бела направена от черна стомана, която корозира лесно. Реалният проблем е бил в дебелината на стената й, която първоначално е била 10 мм, а за да работи безопасно е било нужно да не изтънява повече от 4,7 мм. Тя обаче ерозирала до 1,4 до 1,5 мм. За да се стигне до такава пагубна ситуация, е била допусната грешка или на етапа на инженерното проектиране, където явлението корозия е било пренебрегнато или при рутинна проверка. Големите обследвания на атомните електроцентрали обикновено се извършват на всеки 10 години. Това означа, че за 28 годишния период на активност, до момента на аварията, реакторите е трябвало да бъдат обект на поне две големи проверки. Според непотвърдени данни, тази тръба не е била проверявана нито веднъж, откакто реакторът е пуснат в експлоатация.

Проучване на общественото мнение, проведено 7 години след инцидента в „Михама“ показва, че 74 на сто от японците подкрепят идеята за постепенно закриване на АЕЦ. Въпреки това преди две години авариралият трети реактор на АЕЦ „Михама” беше официално рестартиран. Това е най-старият реактор (1976 г.), който бива пуснат в експлоатация след катастрофалната авария във Фукушима. Енергийните експерти предупреждават, че историята може да се повтори. Местното население също е притеснено. За сравнение, АЕЦ „Фукушима“ е въведен в експлоатация през 1971 г., а реакторите й са били на 40-годишни по време на срива на 11 март 2011 г., когато под влияние на непредвидени природни катаклизми, централата аварира и става причина за смъртта на близо 20 000 души в североизточна Япония.

Собствениците на „Михама“ успяват да удължат живота на реактора, като влагат 165 милиарда йени ($1.51 милиарда) в поправка на инфраструктурата, електрониката, подмяна на кабели и уплътнения съгласно най-новите стандарти за безопасност, наложени след бедствието „Фукушима“, които са устойчиви на високи температури при аварии и пожар. По закон 40 годишните реактори могат да бъдат обновени и ако са одобрени от комисия, да работят допълнително 20 години. Реакторите в „Михама“ бяха затворени повече от десетилетие, а сега живота им е удължен до 2036 г.

Тацуджиро Сузуки, бивш заместник-председател на Комисията за атомна енергия на японското правителство, заявява за Ройтерс, че има съмнения относно процеса на одобрение за повторното стартиране на реактора на АЕЦ „Михама“. „Изглежда, че индустрията и правителството не са научили нищо от „Фукушима“, казва Сузуки.

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

СПОДЕЛИ!

Този материал е създаден с финансовата подкрепа на Европейския съюз в рамките на проект Climate action by European citizens delivers for developmentCSO-LA/2018/160048-1/23. Цялата отговорност за съдържанието се носи от организаторите и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тоотразява официалното становище на Европейския съюз.

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина