Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 01/10/2019

В организмите на 97% от децата са открити различни пластмасови субстанции. Изследването обхваща 2500 деца между 3 и 17 годишна възраст за наличие на 15 различни вещества, които се срещат в определени видове пластмаса. От всички 15 тествани вещества са открити 11, а 97% от изследваните деца показват наличие на поне едно от тях в урината си.

Изследването е направено от Umweltbundesamt и Robert Koch – Institut, като част от проект „Deutsche Umweltstudie zur Gesundheit von Kinder und Jugendliche 2014 – 2017“, цитирано от lessplastic.bg. Подробни данни от изследването все още не са публикувани. Според други подобни анализи, DEHF – пластификатор, е открит в най-големи количества у хората, в сравнение с останалите химикали, съдържащи се в пластмасата. Химичното съединение, което прави пластмасата по-еластична, се използва основно в направата на бутилки и чаши. Попаднало в организма, то разстройва хормоналната система и причинява антиестрогенна активност. Въпреки че са минимални, количествата вредни вещества, които приемаме от пластмасите, се натрупват в организма ни. Последиците от този кумулативен ефект върху здравето ни ще станат ясни едва след време.

За производството на чашки за кафе за еднократна употреба, кутии за храна за вкъщи, кофички за кисело мляко, играчки най-често се използва polystyrene (PS). Съгласно стандартите ASTM , полистиролът се счита за неразградим . Той се натрупва като форма на отпадъци във външната среда, особено по бреговете и водните пътища. Стироловият мономер (от който е направен полистиролът) е агент, предизвикващ рак.

В повечето държавни детски заведения у нас пиенето на вода от децата все още се осъществява с пластмасови чаши за еднократна употреба. Всеки ден в 1894 детски градини в България 224 380 децa употребяват над 1 милион чаши. За една година те се равняват на над 550 тона отпадък, който не може да бъде рециклиран. Еднократната чаша се използва в рамките на 2-3 секунди, след което се превръща в замърсител на водите, въздуха и почвите за 300 до 500 години. Това консуматорско „постижение“ струва ежегодно на българския данъкоплатец над 6 млн. лв. Още една причина за ниския ни стандарт на живот!

Ако детската градина, която посещава детето ви, е въвела многократни чаши за употреба, това не е повод за успокоение. Близо 90% от забавачниците у нас – не са. Този отпадък се натрупва в почвата и водите – поглъщаме го заедно с цацата или го вдишваме, като микроскопични частици, които се носят из въздуха.

Чиста околна среда = здрави деца = бъдеще!

Стани част от мисията на Обществен център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР)!

Избери чаша за многократна употреба! Занеси я в детското заведение и заяви: „Моето дете ще пие от тази чаша!“.

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина