Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 20/12/2019

Малките стъклени шишета от парфюми и козметика, които досега завършваха житейския си път на сметището, вече се рециклират. В завода Белославско стъкло „Инхом“ от тях правят топло- и звукоизолационни бетони. Производството се извършва по експериментална технология, разработена съвместно от Института по металознание, съоръжения и технологии и Центъра по хидро и аеродинамика към БАН.

Белославското предприятие единствено в страната в момента използва този вид технология. Тя позволява преработката на малки стъклени бутилки от парфюми, които обикновено не се рециклират заради замърсяванията по тях и наличието на метални или пластмасови части.

За разлика от други технологии, при експерименталната в Белослав, отпадъчното стъкло не се разделя по цвят, не се мие и от него не се отстраняват остатъчните пластмаса и метал. В малки количества този вид примеси не влияе върху качеството на произведеното пеностъкло, обяснява управителят на „Инхом“ Данко Калчев.

Най-общо, производственият процес преминава през четири етапа – разтрошаване на стъклото, смилането му на брашно, преобразуването му до зърнест материал и през поточна линия – до гранули.

Произведеното от рециклираните шишета пеностъкло е най-здравият от всички познати топлоизолационни материали. Той е влагоустойчив, негорим и екологично и санитарно безопасен (не е хранителна среда за гъби, плесени и микроорганизми). Гарантираният период на използване на пеностъкло, при който физическите му характеристики не се изменят, е над 100 години. Това се обуславя и от характеристиките на стъклото, което на практика не се разлага в природата. Единствено може да промени физическите си свойства под влияние на ултравиолетовите лъчи или радиацията. В същото време за рециклирането му се използва 40% по-малко енергия, отколкото за производството на ново. Ето защо е толкова важно стъкленият отпадък да не попада на сметището, където той е вечен.

[scs_post]

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина