Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 04/10/2019

Родители на над 2400 деца от 29 общински детски градини в 10 области у нас казаха „Не!“ на пластмасовите чаши в забавачниците. По време на родителските срещи те взеха решение да закупят хромирани метални чаши за многократна употреба за децата си. Всяко канче е с индивидуален символ, така че детето да го познава и използва, без да е необходимо миене и стерилизация след всяко пиене на вода. Решението отговаря на изискванията на Наредба №3: индивидуална чаша с уникален символ за всяко дете в групата, която да се използва само и единствено за вода. Това спестява енергия и ресурси, както на околната среда, така и на бюджета на родителите и на детската градина. Веднъж закупена, металната чаша може да се ползва по време на целия 4-годишен престой на малчугана в детското заведение, а след завършването му – да я ползва вкъщи.

Употребата на пластмасови чаши за еднократна употреба обаче все още е ежедневие в над 1800 детските заведения в страната. Това води както до здравни рискове за децата, така и до екологични. Пластмасовите чаши не се рециклират и остават в околната среда между 300 и 500 години. При постепенното им разлагане, частици от тях попадат в почвата, водата и въздуха. От околната среда микропластмасата лесно се предава в човешкото тяло – по хранителната верига от животните и растенията или от въздуха, който дишаме. Научно доказано е вече, че натрупана в организма води до хормонални нарушения и редица заболявания.

Мисията на Обществен център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) е всеки родител, учител и директор в детска градина да каже: „Аз избирам чаша за многократна употреба“. Направи го и ти! Чиста околна среда = здрави деца!

За мисията „Аз избирам чаша за многократна употреба“ помагаха доброволци по проект „Лятна Еколаборатория“, финансиран по програма „Младежки проекти 2019“ на Община Варна.

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина