Снимка: Зелени закони

Протест в защита на Камчийски пясъци пред Министерски съвет организираха днес Коалиция “За да остане природа в България” и инициативата “Зелени закони”. Гражданите издигнаха плакати „Природа! Не бетон!“ и „Дюни? Гори? Вода? Въздух? Какво остана?!? Всичко унищожихте!.

Конкретният повод за протеста е незаконният начин, по който Министерството на околната среда и водите премахва изричната забрана за застрояване на най-големия комплекс дюни в България – Камчийски пясъци. Това се случва със скандална подмяна на документ, публикуван за обществено обсъждане. Природозащитниците настояват заповедта за обявяване на защитена зона “Камчия” да бъде коригирана и забраните за застрояване да бъдат включени отново. За да не се допускат нови строежи, неправителствените организации настояват за връщане статута на дюни и гори на заменените имоти и разваляне на скандалните заменки, извършени от правителствата на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев. За почти 11 години управление Бойко Борисов не направи нищо по въпроса, категорични са природозащитниците. От 132 имота, при Борисов са върнати едва четири, а възстановената сума е едва 82 000 лева – по-малко от цената на апартамент. Заменителите са ощетили държавата с над 1 милиард евро и са заграбили едни от най-красивите кътчета по морето и в планините.

Неправителствените организации са отправили конкретни предложения към министъра на регионалното развитие и благоустройството – да промени предназначението на урбанизирани терени на горски и земеделски фонд, както и да актува крайбрежната ивица, дюните и всички други противоконституционно заменени терени като изключителна държавна собственост. Настояват и за стартиране на процедура по тяхното отчуждаване на цените, на които са оценени при направените замени. Необходимо е в Кадастъра да се създаде единна и актуална карта, отразяваща всички дюни по българското Черноморие, смятат природозащитниците. Те предлагат да бъдат запазени незастроените места по българското Черноморие чрез въвеждане на зони със специална устройствена защита и забрана на строителство в тях.