Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 10/02/2021

Снимка: Зелени закони

Протест в защита на Камчийски пясъци пред Министерски съвет организираха днес Коалиция “За да остане природа в България” и инициативата “Зелени закони”. Гражданите издигнаха плакати „Природа! Не бетон!“ и „Дюни? Гори? Вода? Въздух? Какво остана?!? Всичко унищожихте!.

Конкретният повод за протеста е незаконният начин, по който Министерството на околната среда и водите премахва изричната забрана за застрояване на най-големия комплекс дюни в България – Камчийски пясъци. Това се случва със скандална подмяна на документ, публикуван за обществено обсъждане. Природозащитниците настояват заповедта за обявяване на защитена зона “Камчия” да бъде коригирана и забраните за застрояване да бъдат включени отново. За да не се допускат нови строежи, неправителствените организации настояват за връщане статута на дюни и гори на заменените имоти и разваляне на скандалните заменки, извършени от правителствата на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев. За почти 11 години управление Бойко Борисов не направи нищо по въпроса, категорични са природозащитниците. От 132 имота, при Борисов са върнати едва четири, а възстановената сума е едва 82 000 лева – по-малко от цената на апартамент. Заменителите са ощетили държавата с над 1 милиард евро и са заграбили едни от най-красивите кътчета по морето и в планините.

Неправителствените организации са отправили конкретни предложения към министъра на регионалното развитие и благоустройството – да промени предназначението на урбанизирани терени на горски и земеделски фонд, както и да актува крайбрежната ивица, дюните и всички други противоконституционно заменени терени като изключителна държавна собственост. Настояват и за стартиране на процедура по тяхното отчуждаване на цените, на които са оценени при направените замени. Необходимо е в Кадастъра да се създаде единна и актуална карта, отразяваща всички дюни по българското Черноморие, смятат природозащитниците. Те предлагат да бъдат запазени незастроените места по българското Черноморие чрез въвеждане на зони със специална устройствена защита и забрана на строителство в тях.

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подобряване на общественото познание за ролята на гражданската организация за общността

Проектът „Подобряване на общественото познание за ролята на гражданската организация за общността“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е подобряване информираността на гражданите за ролята на неправителствените организации в обществото. Този материал е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този материал отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина