Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 13/04/2020

Местонахождение на обществената територия: Алеята между Първа буна и Рибарски плаж

Състояние в момента: Въпросното пространство е най-силната връзка между морето и мрежата от градски пешеходни пространства. Това е единственото място в града, където алеята за разходки преминава директно до плажа, без да бъде разделяна от постройки, заведения или други търговски обекти. За съжаление 40 парко места и постоянно преминаващите автомобили отнемат от стойността на ценното пространство. Отнемат възможността за поставяне на пейки и зеленина и облагородяване на пространството за разходки. Отнемат дори от печалбата на плажните заведения, които биха могли да изкарат един ред маси, гледащи море, а не паркирали автомобили.

Проекто-идея: Алеята между Първа буна и Рибарски плаж да бъде пешеходно пространство. Да се отвари градът към морето. Да се ограничи достъпа на автомобили западно от Първа буна. Да се облагородят освободените от паркиране пространства. Да се добави градска мебел, зеленина, възможности за сядане, наблюдаване на морето, плажа и хората. Паркирането да бъде изнесено на изток.

За автора: Архитект Максим Недков е роден през 1989 г. в град Варна. През 2008 г. заминава за Мюнхен и през 2014 г. се дипломира като архитект в Технически университет Мюнхен. Като студент работи в Катедра по носещи конструкции при проф. Райнер Бартел и в архитектурно бюро „Ланц Архитектен“. През 2014 г. започва работа като архитект в проектантско бюро „Ланц Архитектен“, по проект BWM Classic. През 2016 г. се връща във Варна и работи като технически ръководител. От 2017 г. е архитект на свободна практика. За контакт: maxi_m@abv.bg.

Очакваме и вашите предложения за инициативата „Как изглежда ЕкоВарна“ на ел. адрес: ecovarna.info@gmail.com.

Проектите трябва:

– да осигуряват баланс между природните и антропогенните фактори и да създават предпоставки за устойчиво развитие на Варна;

-да съдържат кратка обяснителна част за местонахождението на обществената територия, сегашното й състояние и визия за бъдещото й развитие;

– да бъдат придружени с визуализация – снимка на настоящото състояние на мястото и цветна скица, схема на бъдещото;

– да са придружени с кратко CV на автора;

Проектите ще бъдат публикувани в кауза „Устройване на градски територии“ на сайта ecovarna.info. След приключването на инициативата (до набирането на 12 проекто-идеи) ще бъдат внесени в Съюза на архитектите – дружество Варна. Всички 12 идеи „Как изглежда ЕкоВарна“ ще бъдат представени в официална изложба по време на гражданския форум „Конференция по демокрация 2021“, който се провежда ежегодно в последната събота на февруари.

„Как изглежда ЕкоВарна“ е част от инициативата „Активни за устройване на обществени пространства“.

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина