Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 24/09/2019

Промяна в Наредбата за реда и условията за пътуване на преференциални цени в обществения транспорт на Община Варна беше приета от Правната комисия към Общинския съвет в града. При новите условия, освен възрастните на 65 и повече години, от намаление ще могат да се възползват и учащите се, хората с трайни увреждания и техни придружители. Пенсионерите ще заплащат по 2 лв. месечно за една вътрешноградска и по 8 лв. за всички вътрешноградски линии.  Срещу 15 лв. на месец, учащите ще могат да използват всички линии в чертите на града. Месечните карти за хората с увреждания за всички линии ще са от 8 лв. до 25 лв. За степен на увреждане от 50% до 70% Наредбата определя цена на карта 25 лв., от 71% до 90% ще заплащат 15 лв., а лица с увреждания над 91% – 8 лв. Придружителите на тези лица могат да използват месечни карти за всички линии на стойност 15 лв. Безплатна абонаментна карта е предвидена за лица под 18 години с трайни увреждания от 50% до 100%.

Промени засягат и цените на картите без намаление. За рамките на града, съгласно границите на Общия устройствен план са съответно:

–          Месечна абонаментна карта за една линия – 35 лв.

–          Месечна абонаментна карта за всички линии – 50 лв.

–          Тримесечна абонаментна карта за една линия – 90 лв.

–          Тримесечна абонаментна карта за всички линии – 135 лв.

–          Шестмесечна абонаментна карта за една линия – 180 лв.

–          Шестмесечна абонаментна карта за всички линии – 270 лв.

–          Годишна абонаментна карта за всички линии – 520 лв.

Общо заложените средства за дейност „Транспорт“ за 2019 г. са в размер на 8,4 млн. лв. С тях Община Варна ще осигури финансовото обезпечаване на промените в Наредбата и на предложената социална дейност, като запази размера на компенсацията, която се дължи на превозвача.

Целта на промените е да се стимулира използването на градския транспорт от варненци и гостите на града.

Предстои Наредбата да бъде разгледана и на съвместното заседание на постоянните комисии “Финанси и бюджет“ и “Транспорт“, и гласувана на заседание на Общински съвет-Варна.

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина