Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 01/04/2020

Писна ви между четирите стени? Писна ви да сновете между кухнята и дивана? Искате ли да погледнем навън и да намерим птиците около дома ни – кои са, колко са, какво правят? „Нека да разнообразим деня и престоя у дома с urbanBirding!“, призовават от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

Инициативата е по повод 1 април – Международния ден на птиците. Обществен център за околна среда и устойчиво развитие честити празника на орнитолозите и всички любители на птиците и ви насърчава да участвате. Може да го правите сами от прозореца, терасата или двора, ако сте от късметлиите с такъв в тези дни. Може да привлечете в това и децата си. И въобще не е нужно да сте опитни в определянето на птици. А, ето ви и предизвикателство – да усвоите нови знания и да опознаете света около вас в дните на извънредно положение.

Предложението

Наблюдавайте птиците през прозореца, терасата, двора си, или там, където карате „изолацията“, без значение в коя  част на България сте.

Не се притеснявайте, повечето от птиците в населените места обикновено са познати или лесни за определяне!

Обещанието

Да прогоните скуката и да се забавлявате.

Орнитолозите от БДЗП ще ви помагат – ще може да получавате експертна помощ или съвет в определянето на птиците.

Да споделяте с други като вас наблюденията си.

В края на седмицата на FB @BSPBirds ще бъде споделено в колко селища в страната други хора са правили същото като вас, къде колко вида птици са наблюдавани, кои са по-късметлии с интересни видове.

Започнете като:

Най-напред влезете на smartbird.org или изтеглете мобилното приложение SmartBirds Pro от Google Play и сe регистрирайте. Вижте как –  За десктоп и За Мобилен телефон.

Запишете в SmartBirds Pro кой вид птица виждате и, ако може – каква е бройката на птиците от всеки вид. Ако имате затруднения, преди да запишете наблюдението, пишете ни във FB на @BSPBirds, където ще има експерти „на линия“, които да ви помогнат в определянето по ваши снимки или само описание на птицата.

Празнувайте Международния ден на птиците с приятен бърдинг през прозореца!

1 април е определен за ден на птиците в далечната 1906 г. по силата на Конвенцията за защита на редките птици. Това е една от първите природозащитни дати в международния календар от глобални събития, чрез която хората заявяват своята загриженост за опазването и съхранението на дивата природа на планетата ни. Интересното е, че сред защитените според Конвенцията видове, попадат не само полезните за селското стопанство птици, но и всички видове от рода на ястребовите, много от които вече са изчезнали, а други са записани в Червените книги на застрашените видове по света. Включването на грабливите птици като ценни за опазване видове е сериозна крачка в посока към изграждането на по-отговорни и разумни съвременни общества, които осъзнават важността на всеки един елемент от биосферата.

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина