Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 13/10/2020

Международна нощ на прилепите ще се проведе на 17 октомври във Варна. Презентации, арт работилнички за оригами, прилепи от глина, прилепски рисунки, и викторинли очакват малките варненци и техните родители в съботния ден между 13 и 19,45 ч в Мол Варна (ет. 3, до Ориндж център).

По време на събитието ще научите къде живеят прилепите, колко дълго, слепи ли са, как си комуникират, защо не трябва да се страхуваме от тях и нещо актуално –  връзката им с COVID-19. Един от участниците ще спечели хромирана чаша с прилеп от Мисия „Аз избирам чашата за многократна употреба“.

Целта е да покажем, че прилепите не са никак страшни, а напротив полезни и симпатични, казва биологът Катрин Димитрова. Тя, заедно със студентката по ветеринарна медицина Калояна Косева, са инициатори на събитието във Варна. Международна нощ на прилепите в морския град се реализира изцяло с доброволен труд. Логистична подкрепа при организацията оказва Обществен център за околна среда и устойчиво развитие чрез Центъра за подпомагане на граждански инициативи, реализиран с финансовата помощ на Фонд Активни граждани България. Информационните материали са от “EUROBATS”, „Зелени Балкани“ и проекта „Нови Хоризонти“, част от „Натура 2000“. Пространството е предоставено от Мол Варна, а спонсор на събитието е шеф готвачът Филип Спасов от „Лагард“.

За първи път „Нощта на прилепите“ започва да се чества във Франция и Полша през 1990 г. Днес събитието се организира в над 30 страни в Европа, като основната цел е да информира хората за живота на тези дребни бозайници и защо е важно да ги опазваме.

В България се срещат 33 вида прилепи от възможните 35 в Европа. Всички те са насекомоядни, с изключение на един, който се храни с плодове. Прилепите са много полезни, защото голяма част от насекомите, с които се хранят са вредители в селското стопанство, а в градовете помагат в борбата с комарите. Така например едно малко кафяво прилепче може да изяде до 1000 комара на вечер.

Програма за Международна нощ на прилепите Варна
13:20-14:00 – Образователна презентация за прилепите
14:00-14:40 – Арт работилнички за прилепи
14:40-15:00 – Викторина

15:20-16:00 – Образователна презентация за прилепите
16:00-16:40 – Арт работилнички за прилепи
16:40-17:00 – Викторина

17:20-18:00 – Образователна презентация за прилепите
18:00-18:40 – Арт работилнички за прилепи
18:40-19:00 – Викторина

19:00 – 19:45 – Дискусия и томбола

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подобряване на общественото познание за ролята на гражданската организация за общността

Проектът „Подобряване на общественото познание за ролята на гражданската организация за общността“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е подобряване информираността на гражданите за ролята на неправителствените организации в обществото. Този материал е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този материал отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина