Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 21/11/2019

„Мечтая на 100 хиляди покрива в България да бъдат инсталирани 100 хиляди фотоволтаични системи от 1 KW.“ Това заяви по време на форума „Как да сме енергийно независими?“ председателят на Обществен център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) Илиян Илиев. По думите му инвестицията в подобна мечта не е невъзможна – около 5000 лв. струва инсталация с подобна мощност. „Не виждам обаче как 100 хиляди души в България ще пожелаят да се превърнат в административни роби. Аз съм такъв от 2007 г.“, каза Илиев, визирайки два проекта за малки фотоволтаици върху жилищни сгради, по които работи. Излишъка от произведената енергия от възобновяеми източници (ЕВИ) е задължен да продава на „Енерго-про“. Законодателят е вкарал малките производители на ЕВИ в бюрократична схема на ежемесечно лично подаване на документи, протоколи и фактури към енергийния посредник и държавата. „Ако пропуснете да ги подадете, глобата е няколко пъти по-висока от първоначалната ви инвестиция“, обяви Илиев. „В началото енергодружеството беше склонно това да се прави на тримесечие. Но след това се намеси държавата…“, разказа председателят на ОЦОСУР. По думите му от 2007 г. насам ситуацията в сектора за дребните производители се влошава с всяка изминала година.

В момента хората, които искат да инсталират системи за производство на енергия от възобновяеми източници за собствени нужди, минават през дълъг и труден от законова, бюрократична и техническа гледна точка процес. Докато не бъде променена административната рамка, не очаквайте хората да инвестират във ЕВИ, смята Илиян Илиев.

Улесняването на този процес и децентрализацията на енергийната система могат да спомогнат за справянето с енергийната бедност и със замърсяването на въздуха. В по-дългосрочен план, ефектите, които може да се очакват са стабилност на енергийната ни система и национална енергийна сигурност. Използването на повече възобновяеми източници е и мярка за намаляване на вредните емисии и справяне с климатичните промени.

Показател за ефективността на ЕВИ за икономическото развитие е и фактът, че една от най-развитите икономики в света – САЩ, инвестира ежегодно близо $13 млрд. в сектора. Данните бяха изнесени от доц. д-р Атанас Георгиев, декан на Стопанския факултет на Софийския университет.

Технологичният бум е толкова голям, че вече има места по света, където енергията от възобновяеми източници е по-евтина от конвенционалната, заяви Славчо Нейков, председател на УС на Института за енергиен мениджмънт и модератор на форума. Нейков ще обобщи изводите, направените по време на събитието, и ще ги изпрати като доклад до Европейската комисия.

Форумът „Как да сме енергийно независими?“ беше организиран във Френския институт в София от „Грийнпийс“ – България, в партньорство с Бюрото на Европейския парламент у нас.

*ВЕИ-производители – производители на енергия от възобновяеми енергоизточници (слънце, вятър, вода, термална енергия)

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина