Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 05/08/2023

Вече не е достатъчно да се храним с органични храни, да пием пречистена вода, да дишаме чист въздух и да спим достатъчно, за да сме здрави. Трябва също да намалим до минимум излагането си на вредните ефекти на електромагнитното замърсяване. Научете как да понижите излагането си и как да поправите свързаната с електромагнитните полета (ЕМП) вреда. ЕМП са невидими за очите ви.

Общоприето е, че мобилните телефони и Wi-Fi предлагат невъобразимо полезни удобства. И те са навсякъде – малцина от нас са на повече от няколко стъпки от мобилните си телефони, дори докато спим.

Ако не знаете рисковете, които поемате всеки ден, когато пъхнете мобилния си телефон в джоба си, вие всъщност играете на хазарт, залагайки здравето си, продължителността на живота си и дори възможността си да имате деца. И още по-лошо, залагате здравето на децата си, тяхната продължителност на живот, тяхната способност да имат деца.

Казваме ли, че трябва да премахнете цялата тази полезна технология? Или дори само мобилните телефони и Wi-Fi? Със сигурност не. Но казваме, че вие и вашето семейство ще извлечете полза от разумните мерки да намалите излагането си на радиацията, с която тези технологични открития ви облъчват.

Има много различни видове ЕМП. Спектърът им е показан на началната снимка.

ТОП 6 НА ИЗТОЧНИЦИТЕ НА ЕМП В ДОМА ВИ

Следващите уреди излъчват основната част от ЕМП, на които сте изложени в своя дом. Ще ви посочим как да замените тези устройства или да намалите нивото на ЕМП, което излъчват те. Засега се постарайте да стоите на колкото е възможно по-голямо разстояние от тези уреди, тъй като близостта увеличава уязвимостта експоненциално: мобилни телефони, лаптопи и таблети; Wi-Fi рутери; безкабелни телефони; микровълнови фурни; Bluetooth устройства, като телефони на главата, airpods, фитнес пътечки, клавиатури, безжични мишки, принтери, монитори за бебета, слухови апарати, микрофони, игрални конзоли и контролери, устройства „Амазон Ехо“ и „Алекса“, всяко умно устройство, всеки нов телевизор; умни измерватели (за дистанционно отчитане на електрическа енергия, парно, вода, газ), смарт часовници.

Трябва да вземем мерки за намаляване на излагането ни, да се образоваме като потребители и да настояваме пред нашите законодатели да защитят нашето здраве и здравето на планетата ни.

Мобилните телефони излъчват повече ЕМП когато ги използвате. за да се обадите или да влезете в интернет и излагането ви на тях нараства, колкото по-близо до тялото си държите телефона. Дори производителите признават това, защото те заявяват в указанията за потребителя, че мобилният телефон трябва да се държи най-малко на 5 до 15 милиметра от тялото.

Не само човешкото здраве е под заплаха, но също и насекомите, растенията, животните и микробите.  Смята се, че ЕМП имат главна роля в срива на колониите на пчелите по света.

Резултатите от излагането на ЕМП обикновено се проявяват след много години.

Докато светът чака доказателство, което да се приеме за неопровержимо, вие, вашето семейство и цялото ни общество, всички сме морски свинчета в експеримент, който има потенциала да осакати бъдещите поколения с вероятно непреодолими последици за здравето.

Вашият мозък, вашето сърце и репродуктивните ви органи са тези тъкани, които се повлияват най-силно от излагането на ЕМП!

Навярно това е причината невропсихиатричните заболявания, като тревожност, депресия, дефицит на  внимание и аутизъм, намаляването на фертилността да се увеличат през последните две десетилетия.

Колкото и вредни да са ЕМП за зрелите хора, те поставят в значително по-голям здравен риск децата, на първо място заради продължителността на излагане. Днешната младеж се излага за много по-дълго време на ЕМП, отколкото възрастните хора.

ЕМП И БОЛЕСТИТЕ

Някои от болестите, предизвиквани от ЕМП са: Нарушен сън и намален мелатонин;  Рак. Може би най-добре е установената връзка между ЕМП и рака на мозъка. Рискът нараства от три рискови фактора: брой години на употреба, общ брой часове на употреба и възрастта откогато телефонът се използва за първи път; Левкемия в детска възраст. Съществува добре документирана връзка между излагането на ЕМП от крайно ниска честота (КНЧ) от електрическата мрежа в жилището и левкемията в детска възраст; Сърдечно заболяване. Може би ЕМП е пусков механизъм за: сърдечна аритмия, кръвно налягане, нервни и психиатрични заболявания като тревожност, депресия и др.; Безплодие. Мъжете са изправени пред влошаваща се тенденция на фактори, допринасящи за безплодие – особено малък брой на сперматозоидите, слабата им подвижност и неправилната им форма. А мъжете често държат мобилните си телефони в колана или в джобовете на панталоните – твърде близо до половите органи. Женската фертилност също е уязвима при излагането на ЕМП.

Ако намаляването на плодовитостта в резултат от излагането на ЕМП продължи да се увеличава, както е много вероятно да стане с въвеждането на нови технологии, например като 5G, ЕМП може да се превърнат в потенциална заплаха за самото съществуване на нашия вид.

КАК ДА СЕ ЗАЩИТИТЕ ОТ ЕМП

Колкото и полезно е да знаете как да неутрализирате увреждането, което може да ви нанесат ЕМП, много по-мощен начин да се защитите е на първо място да намалите излагането си на тях.

Накратко вие трябва да се стремите да правите следващите четири неща в следния ред:

  • Избягвайте ненужно излагане на ЕМП, особено в собствения си дом и от личните си устройства (като мобилния ви телефон). Там имате най-голям контрол.
  • Стойте на възможно най-голямо разстояние от ЕМП, които не можете да избегнете.
  • Намалете излагането си на ЕМП, които навлизат в дома ви от външни източници.
  • Когато всичко друго се провали, защитете се.

Част от причината ЕМП да са толкова опасни е, че подобно на рентгеновите вълни те са невидими, безшумни и без мирис. Затова е препоръчително да инвестирате в устройства, които могат да локализират и измерят точно всички скрити източници. За избора на измерватели се консултирайте със специалист по ЕМП.

ПРИОРИТЕТ № 1 – НАМАЛЕТЕ ИЗЛАГАНЕТО НА ЕМП В ДОМА СИ

Да защитите дома си от ЕМП, които произхождат от него е жизненоважната първа стъпка. Да предпазите дома от тези отвън, без първо да сте издигнали щит пред вътрешните източници на ЕМП е стратегия, която може да увеличи нивата на ЕМП вътре в дома ви.

Намалете ЕМП излъчвани от вашия компютър и връзката ви с интернет

Това е един от двата най-важни аспекта при намаляването на ЕМП във вашия дом, защото радиочестотното излагане е сред най-големите, които допринасят за натоварването ви с ЕМП, по-конкретно безжичният интернет от вашите рутери и други устройства. Нещо повече Wi-Fi произвежда модулиран сигнал, който е особено вреден за тялото ви. Дългосрочната ви цел е да свържете домашния си компютър и принтер, като използвате кабелен интернет вместо безжичния Wi-Fi  рутер. Използвайте кабелна връзка  за клавиатурата и мишката.

Ако по някаква причина не сте в състояние да деактивирате Wi-Fi  рутера си, минималната първа стъпка е да изключвате рутера всяка нощ докато спите. Поставете рутера далеч от бюрото, дивана или от което и да е място, където хората седят или стоят през деня и по-далеч от спалните.

Поемете контрола над вашия телефон

Вашият телефон предава радиочестотна радиация дори, когато не говорите по него, защото постоянно актуализира местоположението си и комуникира с най-близката кула за обновяване, сваляне на имейли и текстови съобщения.

Когато нямате потребност да говорите по телефона, поставете го на самолетен режим с цел да избегнете постоянната радиация, която той излъчва. Също така поставете телефона си на самолетен режим, ако го носите близо до тялото си. Това е втората най-важна стратегия и според някои най-важната стъпка, която можете да предприемете. Държането на този силен излъчвател на радиочестоти директно върху тялото е като молба да ви сполетят беди.

Избягвайте да ползвате телефона си, когато сигналът е слаб, защото тогава телефонът трябва да работи по-усилено, за да стабилизира връзката с кулата и излъчва по-високи нива на радиация.

Не е добре да ползвате телефона си в колата или докато пътувате с автобус или влак, дори когато връзката с кулата е силна. По-добре е  да държите телефона си в самолетен режим, когато сте в колата.

Избягвайте да спите с телефона си в спалнята, освен ако не е в самолетен режим или напълно изключен. Ако е възможно, добра идея е да го поставите във фарадеева клетка.

За жалост много хора, включително деца, спят с телефоните си поставени под възглавницата. Така главата им е само на сантиметри от устройството, което предава периодично радиосигнали през цялата нощ. Това е едно от най-лошите неща , които можете да направите за здравето на мозъка си. То е направо рецепта за невродегенерация и повишен риск от рак на мозъка.

Мнозина използват телефона си като будилник. Това не е добра идея. Ако сте избрали да го правите минималната предпазна мярка е да поставите телефона на самолетен режим и във фарадеева клетка.

Не използвайте безжично зарядно за телефона си тъй като то също увеличава ЕМП в дома ви.

Вашите деца и мобилните телефони

С изключение на спешни случаи с опасност за живота, децата не бива да използват мобилни телефони или безжично устройство от всякакъв вид поради всички изброени причини. Ако детето ви иска да играе игра на таблета или телефона, поставете устройството в самолетен режим. Ограничете общия достъп на детето до мобилни устройства до по-малко от два часа седмично. Отлагайте колкото можете повече момента, когато да дадете на детето мобилен телефон, особено смартфон.

След като на децата се дадат мобилни телефони, жизненоважно е те да се научат как да ги използват по безопасен начин, като ги държат в самолетен режим през цялото време, освен когато трябва да се обадят, а тогава да използват микрофона, за да държат телефона на поне 60 сантиметра от тялото си докато разговарят.

Намаляване на обичайните вътрешни източници на магнитно поле

Ако има магнитни полета, чиито произход е във вашия дом, това се дължи на проблеми във вътрешната електрическа мрежа или заземяването, както и на уреди, които генерират силни магнитни полета – електрическа печка, сешоар и др.

Намалете мръсното електричество от вътрешността на дома ви

Източниците на мръсно електричество включват електропроводи, електрическата мрежа в дома ви, компактните флуоресцентни лампи, димерите, климатиците, трансформаторите и адаптерите за много електрически уреди (като телевизори, монитори, компютри), и др. Всички те излъчват вредни ЕМП. Мръсното електричество може също така да прескочи от една верига в друга в дома ви. Може дори да пътува по електрическите кабели на електропровода и да навлезе в жилището ви от съседите посредством проводниците. Алтернативен подход  за намаляване на мръсното електричество, което се генерира в собствения ви дом е да използвате филтри за цялата къща. Използвайте услугите на специалист по ЕМП.

Други стратегии

Ако все още ползвате микровълнова фурна, най-добре я махнете от дома си. Когато са включени, микровълновите фурни са сред най-големите замърсители с радиочестотни ЕМП в къщата ви, а излъчват също и много силно магнитно поле на няколко крачки в кухнята (когато работят). Избягвайте електрическо подово отопление, което излъчва високо магнитно и електрическо поле. Те могат да се измерят дори на нивото на кръста.

Превърнете спалнята си убежище от ЕМП. И накрая, но не  по важност, направете спалнята си свободна  от ЕМП доколкото ви е възможно. Вашият организъм извършва огромно количество поправки и се възстановява през нощта. Ако нощем  излагането ви на ЕМП е голямо, ще бъде почти невъзможно оптимално да активирате тези програми за поправка и възстановяване, за да неутрализирате излагането си на ЕМП над които нямате контрол през деня, когато сте извън дома си. Дори с изключени светлини и извадени от контактите уреди спалнята ви пак има променливо електрическо напрежение, което идва от проводниците в стените. Електрическото поле от това напрежение се простира на шест до осем стъпки от стените и пода в стаите. Електрическите полета на практика ограбват хубавия нощен сън. Не прекарвате достатъчно време в дълбок сън и се събуждате уморени.

ПРИОРИТЕТ № 2 – УВЕЛИЧЕТЕ РАЗСТОЯНИЕТО МЕЖДУ ВАС И ЕМП, КОИТО НЕ МОЖЕТЕ ДА ИЗБЕГНЕТЕ

Когато става дума за ЕМП, разстоянието е ваш приятел. Силата на електромагнитното поле е обратнопропорционална на квадрата или куба на разстоянието от него. Така че, когато не можете да избегнете излъчващ радиация източник, намерете начин да увеличите разстоянието между него и тялото ви. Дори една малка крачка може радикално да намали излагането ви. Ето няколко начина да го направите:

  • Когато разговаряте по телефона в лично пространство, използвайте микрофона и поставете телефона поне на метър от себе си. Избягвайте всички bluetooth слушалки, включително airpods.
  • Дръжте удължителите далеч от бюрото, дивана и леглата или от всяко друго място, където прекарвате дълги периоди от време, тъй като те излъчват електрическо поле.
  • Избягвайте да носите телефона близо до тялото си, освен когато е на самолетен режим. Разбира се има обстоятелства, когато ще е необходимо да сте достъпни и да държите телефона включен, но най-добре е да не го допирате до тялото си. Можете да го сложите в чантата или раницата.

ПРИОРИТЕТ № 3 – НАМАЛЕТЕ ВЪНШНИТЕ ИЗТОЧНИЦИ НА ЕМП

Голяма част от ЕМП радиацията, идваща извън дома ви, произхожда от кулите за мобилни телефони, радиостанции и телевизионни станции, Wi-Fi рутерите в съседите, електропроводи и умни измервателни устройства (за дистанционно измерване на електрическа енергия, парно, вода, газ).

Вляво на графиката ЕМП в апартамент от Wi-Fi рутерите на съседите. Всяка крива е от рутер на съседите. По-високите криви са от по-силно ЕМП. Те ви бомбардират 24 часа в денонощието, 7 дни седмично и не може да бъдат изключени

Макар, че са силно проникващи, все пак има много неща, които да направите, за да се предпазите от външни източници на ЕМП. Например за намаляване на мръсното електричество в дома ви, идващо отвън (от съседите ви) е добре да се поставят филтри, инсталирани от електротехник в метална кутия, монтирана до електрическото табло.

ПРИОРИТЕТ № 4 – ЗАЩИТЕТЕ СЕБЕ СИ И СВОЯ ДОМ ОТ ЕМП, КОИТО НЕ МОЖЕТЕ ДА НЕУТРАЛИЗИРАТЕ

Защита – това е стъпката, която предприемате след като сте направили всичко друго, което можете да направите, за да ограничите излагането си на ЕМП.

Не всички ЕМП са податливи на защита и нито един вид защита не блокира всички видове ЕМП.

Нещо, което може да ви помогне да защитите себе си и дома си от ЕМП е защитаваща от ЕМП боя. Това е ефективно защитно решение. За целта е препоръчително да се обърнете към специалист по ЕМП.

ЕМП от вашия Wi-Fi рутер се разпространява в апартаментите във вашия и в съседните входове на блока ви и вреди на здравето на живеещите там хора. ЕМП от вашия Wi-Fi рутер обаче вреди най-много на семейството ви, особено на децата ви.

Ако смятате тази информация за полезна, разпространите настоящия материал:

  • на всички съседи във вашия вход и в двата съседни входа. Така ще помогнете на тях, но и на себе си като се ограничат ЕМП във вашето жилище от съседските Wi-Fi рутери, ако съседите спрат Wi-Fi;
  • сред своите близки, приятели, роднини, колеги;
  • в интернет и по друг подходящ начин, за да стигне да колкото може повече хора.

Една латинска сентенция гласи: „Предупреденият е въоръжен“.

Този материал няма за цел да дискредитира по никакъв начин телекомуникационните компании, които ни предоставят бързи и удобни съвременни комуникационни услуги от които всички се възползваме.

Не можем и не бива да се противопоставяме на техническия прогрес, който прави живота ни по-лек и удобен. По-скоро трябва да се стремим да премахнем или поне да ограничим вредното въздействие на някои негативни ефекти от съвременните технологии.

Настоящият материал е изготвен по информация от книгата „ОБЛЪЧЕНИ С ЕЛЕКТРОМАГНИТНИ ПОЛЕТА“ от д-р Джоузеф Меркола, издателство ХОМО ФУТУРУС, 2021 г. Авторът е цитирал над 800 източника на информация. Информацията е изпратена до Ecovarna от инж. Илия Цонев. Готови сме да публикуваме и други гледни точки по темата.

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

СПОДЕЛИ!

Този материал е създаден с финансовата подкрепа на Европейския съюз в рамките на проект Climate action by European citizens delivers for developmentCSO-LA/2018/160048-1/23. Цялата отговорност за съдържанието се носи от организаторите и при никакви обстоятелства не може да се приема, че тоотразява официалното становище на Европейския съюз.

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина