От 4 април в Северна Украйна бушуват горски пожари, които бавно се премествът към района на бившата атомна централа Чернобил, в която през 1986 г. избухна най-голямата ядрена авария в света.

Първоначално представител на Украинските власти заяви в интернет че нивата на радиация в епицентъра на пожара са над норама. Това в последствие беше опровергано от официалните власти. В същото време „Грийнпийс“ заяви, че пожарите са много по-големи, отколкото се представят пред общественоста.

Преди четири дни Би Би Си съобщи, че пожарите са достигнали  на около 2 км от мястото, където се съхраняват най-опасните отпадъци от бившата атомна централа. В същото време към Гражданската ЕкоЛаборатория се обърнаха варненски рибари с въпрос, дали сме засекли повишаване на радиацията. Опасенията им бяха, че в този период въздушните течения трайно са били ориентирани от североизток, което може да бъде предпоставка за пренос въздушни маси от региона на пожара.

Днес ние направихме измерване на гама фона и установихме 0,10 μSv\h при норма на естественият гама-фон на територията на България е от 0,06 до 0,40 µSv\h. Средната годишна стойност за Варна е между 0,09 и 0,10 µSv/h .Явно към момента НЯМА основания за притеснения.

Надяваме се, пожарът да бъде само едно напомняне за 26 април, когато ще се навърши поредната годишнина от най-голямата ядрена авария в света.