Автор: Илиян Илиев
Публикувано на 19/04/2020

От 4 април в Северна Украйна бушуват горски пожари, които бавно се премествът към района на бившата атомна централа Чернобил, в която през 1986 г. избухна най-голямата ядрена авария в света.

Първоначално представител на Украинските власти заяви в интернет че нивата на радиация в епицентъра на пожара са над норама. Това в последствие беше опровергано от официалните власти. В същото време „Грийнпийс“ заяви, че пожарите са много по-големи, отколкото се представят пред общественоста.

Преди четири дни Би Би Си съобщи, че пожарите са достигнали  на около 2 км от мястото, където се съхраняват най-опасните отпадъци от бившата атомна централа. В същото време към Гражданската ЕкоЛаборатория се обърнаха варненски рибари с въпрос, дали сме засекли повишаване на радиацията. Опасенията им бяха, че в този период въздушните течения трайно са били ориентирани от североизток, което може да бъде предпоставка за пренос въздушни маси от региона на пожара.

Днес ние направихме измерване на гама фона и установихме 0,10 μSv\h при норма на естественият гама-фон на територията на България е от 0,06 до 0,40 µSv\h. Средната годишна стойност за Варна е между 0,09 и 0,10 µSv/h .Явно към момента НЯМА основания за притеснения.

Надяваме се, пожарът да бъде само едно напомняне за 26 април, когато ще се навърши поредната годишнина от най-голямата ядрена авария в света.

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подобряване на общественото познание за ролята на гражданската организация за общността

Проектът „Подобряване на общественото познание за ролята на гражданската организация за общността“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е подобряване информираността на гражданите за ролята на неправителствените организации в обществото. Този материал е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този материал отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина