Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 03/08/2020

Миньор от Монголия и неговата дъщеря се опитват да избягат от Улан Батор – една от най-замърсените столици в света. Това е филмовата история на „Sleepless/Repeat Until Death”, с която ще бъде открито тазгодишното издание на „Карантината“ на 4 август (вторник) от 20,30 ч. И тази година организаторите на филмовия фестивал – „Дедал“, остават верни на традицията да дадат старт на проявата с филм с екологична насоченост.

Шестият международен кинофестивал ще се проведе на плажа пред едноименното рибарско селище на плаж „Аспарухово“ във Варна. В пет фестивални вечери зрителите ще видят 44 късометражни филма от 22 държави в жанровете игрален, документален, анимация, експериментално кино.

Още две прожекции с екологична насоченост ще бъдат излъчени в първата филмова вечер: “The Blue Cape” идва от Пуерто Рико и разказва за младо момче, изправено пред предизвикателството да спаси болния си дядо по време на опустошителния ураган Мария; PILE е анимация от Франция, която поставя фокус върху свръхконсумацията в обществото.

Едно от очакваните заглавия на фестивала ще бъде премиерата за България на късометражния филм „Nimic” на номинирания за Оскар гръцки режисьор Йоргос Лантимос. Лантимос е известен със своите провокативни и експериментални филми, като „Омарът“, „Убийството на свещения елен“ и „Фаворитката“. Холивудският актьор Мат Дилън влиза в ролята на професионален виолончелист, който случайно попада на непознат в метрото и това преобръща живота му.

За поредна година Карантината продължава да дава път на млади автори и голяма част от филмите ще бъдат излъчени за първи път във Варна и България. На шестото издание ще бъдат показани филми от Пуерто Рико, Венецуела, Монголия, Сингапур, Катар, Черна гора, както и кинопродукции от традиционно силно представените държави Испания, Франция, Германия и Италия. В програмата са и два български филма. “Батут” на Петя Иванова с Иван Бърнев в главната роля и „Миг любов“ на Юлиян Рачев.

Вечерните прожекции са от 20:30 до 22:30 ч. Организаторите осигуряват безплатен транспорт до сцената на фестивала. Тръгването от Варна ще става от сградата на стоматологията на бул. „Съборни“ 24 всеки фестивален ден от 18:30 до 20 часа, а връщането от рибарско селище „Карантината“ – от 22:30 до 23:30 часа.

Входът за прожекциите е свободен. Всички филми са преведени с български субтитри.

Шестото издание на Международен кинофестивал „Карантината” се осъществява с подкрепата на Обществен център за околна среда и устойчиво развитие, „Солвей Соди” АД, America for Bulgaria и съфинансиран от Фонд „Култура” на Община Варна.

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подобряване на общественото познание за ролята на гражданската организация за общността

Проектът „Подобряване на общественото познание за ролята на гражданската организация за общността“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. Основната цел на проекта е подобряване информираността на гражданите за ролята на неправителствените организации в обществото. Този материал е създаден с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този материал отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Фонд Активни граждани България.

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина