Миньор от Монголия и неговата дъщеря се опитват да избягат от Улан Батор – една от най-замърсените столици в света. Това е филмовата история на „Sleepless/Repeat Until Death”, с която ще бъде открито тазгодишното издание на „Карантината“ на 4 август (вторник) от 20,30 ч. И тази година организаторите на филмовия фестивал – „Дедал“, остават верни на традицията да дадат старт на проявата с филм с екологична насоченост.

Шестият международен кинофестивал ще се проведе на плажа пред едноименното рибарско селище на плаж „Аспарухово“ във Варна. В пет фестивални вечери зрителите ще видят 44 късометражни филма от 22 държави в жанровете игрален, документален, анимация, експериментално кино.

Още две прожекции с екологична насоченост ще бъдат излъчени в първата филмова вечер: “The Blue Cape” идва от Пуерто Рико и разказва за младо момче, изправено пред предизвикателството да спаси болния си дядо по време на опустошителния ураган Мария; PILE е анимация от Франция, която поставя фокус върху свръхконсумацията в обществото.

Едно от очакваните заглавия на фестивала ще бъде премиерата за България на късометражния филм „Nimic” на номинирания за Оскар гръцки режисьор Йоргос Лантимос. Лантимос е известен със своите провокативни и експериментални филми, като „Омарът“, „Убийството на свещения елен“ и „Фаворитката“. Холивудският актьор Мат Дилън влиза в ролята на професионален виолончелист, който случайно попада на непознат в метрото и това преобръща живота му.

За поредна година Карантината продължава да дава път на млади автори и голяма част от филмите ще бъдат излъчени за първи път във Варна и България. На шестото издание ще бъдат показани филми от Пуерто Рико, Венецуела, Монголия, Сингапур, Катар, Черна гора, както и кинопродукции от традиционно силно представените държави Испания, Франция, Германия и Италия. В програмата са и два български филма. “Батут” на Петя Иванова с Иван Бърнев в главната роля и „Миг любов“ на Юлиян Рачев.

Вечерните прожекции са от 20:30 до 22:30 ч. Организаторите осигуряват безплатен транспорт до сцената на фестивала. Тръгването от Варна ще става от сградата на стоматологията на бул. „Съборни“ 24 всеки фестивален ден от 18:30 до 20 часа, а връщането от рибарско селище „Карантината“ – от 22:30 до 23:30 часа.

Входът за прожекциите е свободен. Всички филми са преведени с български субтитри.

Шестото издание на Международен кинофестивал „Карантината” се осъществява с подкрепата на Обществен център за околна среда и устойчиво развитие, „Солвей Соди” АД, America for Bulgaria и съфинансиран от Фонд „Култура” на Община Варна.