Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 06/11/2020

Представяме ви новия ни доброволец, който през следващата една година ще помага за реализацията на екологични инициативи във Варна. Казваме „Добре дошла“ на Джулия Ди Марко. Тя идва от Рим, Италия. Един от най-големите й стремежи е да съчетае работата си с гражданския активизъм така, че да направи света по-добър. През последната година участва в различни доброволчески дейности в чужбина, благодарение на които научава много за устойчивото развитие и проблемите на околната среда.След дипломирането си стажува в неправителствена организация в Латвия, където консултира заинтересовани страни и пише за тях. Казва, че там открива силата на гражданското общество и малките общности. Пътувайки из страната, прави интервюта и пише истории за най-добрите практики за местно устойчиво развитие. Така излиза доклада й „Устойчиво развитие на Латвия: анализ на участието на НПО“, представен през юли 2018 г. на Политическия форум на високо равнище.Миналото лято е доброволец за UDAPT – Обединение на хора, засегнати от нефтената операция на „Шеврон – Тексако“ в Еквадор. Там се запознава с културата на някои амазонски общности и се сблъсква с разрушителните ефекти на експлоатацията на земята от мултинационалните компании. След завръщането си в Италия, е решена да се въоръжи с целия набор от инструменти за въздействие върху публичните власти, вземащи решения по тези въпроси. Така печели стипендия за магистърска степен по стратегии за застъпничество. Джулия иска да прави изследвания и информационни кампании, да пише статии. В същото време, казва за себе си, че е динамичен човек и не може да стои цял ден пред компютъра. Иска да се занимава и с практически дейности на терен.

Добре дошла във Варна, Джулия! Била си къде ли не, защо избра да дойдеш точно тук?

–        Основната причина, която ме подтикна да дойда в България, беше силният интерес към проекта и споделянето на ценностите на организацията – Обществен център за околна среда и устойчиво развитие.

Какво знаеше за България преди да дойдеш?

–        Само географското положение.

Тук си само от няколко дни. Какви са първите ти впечатления?

–        Първото ми впечатление е, че в града има силно наследство от съветската култура. Това е най-очевидно в архитектурата. Българите изглеждат много приятелски настроени, въпреки езиковата бариера. Варна ми харесва. Мисля, че пристанищните градове имат особен чар.

Какво най-много ти допадна тук?

–        Хората. Те изглеждат спокойни. Харесва ми начинът, по който се шегуват. Обичам морето. И… това, че навсякъде има много котки.

А има ли нещо, с което България и Варна конкретно те изненадаха неприятно?

–        Общественият транспорт. Организацията е много сложна и малко хора я използват.

На какво искаш да научиш българите? Какво да им предадеш от италианската култура и начин на живот?

–        Може би е твърде рано да се каже. На първо време мога да ги науча да правят добра паста 😊.

Какво очакваш от предстоя си тук?

–        Очаквам да опозная нова култура и нов начин на мислене, които да ми дадат нов стимул и нови идеи.

Защо реши да станеш доброволец?

–        Мисля, че Европейската доброволческа служба дава уникална възможност за личностно израстване. Това е начин да допринесеш за кауза, в която вярваш, и в същото време – начин да тестваш собствените си възможности и граници. За мен едно от най-ценните неща, които можем да научим, е да харесваме различията, да ги приемаме и да ги прегръщаме с любопитство и позитивизъм. Всеки може да те научи на нещо.

За какво мечтаеш?

–        Вярвам, че опазването на околната среда днес трябва да бъде в дневния ред на всеки политик. Всички ние, като граждани, сме длъжни да играем активна роля в този процес. Винаги съм имала склонност да се грижа за това, което е крехко и слабо. Имала съм привилегията да получа високо образование, да развия критично мислене относно общоприетия модел на производство и потребление. Трябва да преосмислим модела на развитие, основан на неограничената експлоатация на природни ресурси. Трябва да изградим модел за развитие, фокусиран върху устойчивостта и хармоничното съжителство на човека и природата. За да се справим с екологичното предизвикателство е важно да работим на два фронта: От една страна, да проучваме проблемите с цел намиране на решения и действия на законодателно ниво, насърчавайки модела на кръговата икономика и налагане на такси и санкциите за замърсителите. От друга страна е важно да се действа върху индивидуалното поведение, като се започне от най-ранна възраст с обучение срещу генерирането на отпадъци.

Този материал е създаден с финансовата подкрепа на Европейски корпус за солидарност и Център за развитие на човешките ресурси. Цялата отговорност за съдържанието се носи от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие.

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина