Покрай шума за рециклирането на пластмасата, хартията, стъклото… сякаш забравяме един друг не по-малко важен отпадък – храната. Е, какво толкова – ще кажете – тя нали се разгражда лесно и не трови почвата и водите? Това не е съвсем така. Истината е, че ресурсите на планетата се задъхват заради производството на храни, които се пропиляват. В Европа годишно се изхвърлят около 100 милиона тона храна. 53% от тях се падат на домакинствата. Представете си колко милиона литри вода са вложени за производството й?! С колко милиона тона пестициди е натоварена почвата?! Колко енергия и въглеродни емисии са похабени за целта?! А в същото време милиони хора по света гладуват или не се хранят пълноценно.
Икономическите, социални и екологични аспекти на разхищението на храна ще бъдат представени по време на обучение за обучители „Да намалим хранителните отпадъци във Варна“. То ще се проведе на 28 октомври от 10 до 16,30 ч в Социалната чайна (The Social Teahouse) на ул. „Преслав“ 53 във Варна. По време на събитието ще научите полезни идеи и съвети за това, как да намалим изхвърлянето на храна. Ще разберете какво се случва с хранителните отпадъци в България, както и интересни инициативи, кампании и начинания в тази сфера. Чрез игри, филми, куизове и работа в групи ще се запознаете с инструменти и методи за повишаване на осведомеността и насърчаване на действия срещу разхищението на храна от домакинствата, които след това да използвате в своята практика.
Обучението във Варна е част от инициативата „Твоята храна“ на Фондация за биологично земеделие Bioselena (Биоселена). Водещ е Драгомира Раева от #ТвоятаХрана.
Всички участници ще получат сертификат.
Събитието е безплатно. При интерес, заявете включването си чрез регистрация до 27 октомври: https://forms.gle/9CMCDA8oN3m3XeGE8. Местата са ограничени до 15.
Вижте програмата и повече за събитието тук.