Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 05/11/2019

Мисия „Аз избирам чашата за многократна употреба“ ще бъде част от Националната асамблея на еколозите от общините в България, която ще се проведе от 27 до 29 ноември в Бургас. Мисията за въвеждане на канчета от инокс за пиене на вода в детските градини ще бъде представена от председателя на Обществен център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) Илиян Илиев. Това ще стане във втория ден от програмата, когато е предвидена Конференция за управление на отпадъците с фокус върху разделното събиране на отпадъци от домакинствата. Организатор на конференцията е Френският институт към Посолството на Франция в България.

Ефективният начин за справяне с безпрецедентното замърсяване с пластмаса, и не само, е в необразуването на отпадъка, а не в рециклирането му, заявява координаторът на Мисия „Аз избирам чашата за многократна употреба“ Сабина Максимова. Повечето добре познати еднократни предмети от ежедневието ни не могат да се рециклират или е икономически неизгодно това да се прави. Нулев отпадък, а не рециклиране на отпадъци – това ще бъде посланието, което ОЦОСУР ще отправи към участниците в конференцията.

По време на форума ще бъде обсъдено транспонирането в българското законодателство на пакета „Кръгова икономика“ и законодателството за забраняване на пластмасите за еднократна употреба. По темата ще говори представител на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Участниците ще се запознаят с опита на Община Златоград, както и на френските общини, в разделното събиране на отпадъците от домакинствата. Ще бъдат представени възможности и практики за нулеви отпадъци, в това число и решението за фестивали и други масови събития с професионални чаши за многократна употреба от ZERA.

По време на 53-ата асамблея на еколозите от общините в България ще бъдат представени новата наредба за качеството на горивата и новите правомощия за контрол по Закона за шума. Обект на дискусия ще бъде въпросът как българските общини могат да работят заедно за подобряване качеството на атмосферния въздух.

В последния ден от форума ще бъде презентирана новата система за събиране на битовите отпадъци в Община Бургас.

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина