Да бъдат създадени местни кооперации, които да оперират с алтернативна гражданска валута, паралелно с официалната. Това бе посочено като един от инструментите за възраждане на гражданското общество у нас по време Конференция по демокрация 2020. Шестият граждански форум се проведе на 29 февруари и 1 март във Варна.

Регионалните валути по света се използват като средства на социализиране, сътрудничество и споделяне и са в основата на по-етична и справедлива икономика. Идеята за създаването им у нас беше предложена по време на проведеното в рамките на конференцията „Световно кафене“. Тази година темата му бе „Криза на държавността и гражданската инициативност“. Участниците търсиха отговор на въпроса: „Какво бихме направили в най-смелите си мечти, за да върнат доверието на гражданското общество?“. Всички отговори водеха към обобщението, че хората трябва да действат заедно. Да се развиват практики за активно гражданско съзнание, като кооперации, квартални общности, дори и въвеждане на квартално компостиране. Трябва да се възстанови доверието на пасивните към активните граждани. Това няма как да стане без наличието на средна класа и справедлива икономика, категорични бяха присъстващите. Един от пътищата за това – алтернативните регионални валути, ще бъде тема на следващата Конференция по демокрация, обединиха се участниците в тазгодишния форум.

За да се случи по-лесно всичко това в обозримо бъдеще, е необходимо гражданско образование във всички училища, както и информационни срещи с младежите в гимназиите и университетите, смятат представителите на неправителствения сектор.

Сред най-екзотичните предложения за връщане на доверието на гражданското общество, бе въвеждането на неформална монархия и матриархат, или засилване ролята на жената във всички сфери на обществения живот. Други от участниците във форума пък си представиха „вълшебна пръчка“ или „дряновица“ за създаване на работеща съдебна система.

Обединено, независимо, активно и в обстановка на чуваемост – така, според участниците в Конференция по демокрация 2020, функционира идеалното гражданско общество. „Имаме още много да работим, за да го постигнем. Важното е да не се отказваме“, смята Илиян Илиев от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР).

Ежегодният граждански форум Конференция по демокрация 2020 се организира от сдружение ОЦОСУР, по инициатива на арх. Калина Митева (Павлова) и в партньорство с екологично сдружение „За Земята“. Форумът е създаден, за да отбелязва забележителното развитие на гражданското общество във Варна в периода след 2009 г. и да осигурява трибуна за активности в подкрепа на демократичните ценности.

Шестото издание на конференцията се осъществи по проект „Подобряване на общественото познание за ролята на гражданската организация за общността“, изпълняван с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП.