Автор: Илиян Илиев
Публикувано на 10/03/2019

През 2018 г. към мисия „Аз избирам чашата за многократна употреба“ се присъединиха над 1 200 деца от 13 Детски градини от цялата страна. Сумарно от началото на кампанията в края на 2017 до днес повече от 2 000 деца в цялата страна от общо 19 общински детски градини, замениха еднократните чаши със собствена чаша за пиене на вода с индивидуален символ в градовете Варна, София, Благоевград, Пазарджик, Търговище, Перник, Чепеларе, Елин Пелин.

В резултат на това успяхме да предотвратим използването на 2 000 000 бр. еднократни пластмасови чаши, които щяха да струват на обществото и родителите в частност 60 000 лв. (сумата включва само стойността на чашките без да смятаме спестени средства по тяхното третиране като отпадък – депониране, извозване и др.)

Още за ефекта на „Мисията“ говорят следните факти:
• 7 тона нерециклируема пластмаса, не бяха изхвърлени в природата, където щяха да се разлагат между 300-500 години
• 20 тона спестени въглеродни емисии не достигнаха да атмосферата
• 10 тона природни суровини за производството на чашките бяха спестени

Мисия „Аз избирам чаша за многократна употреба“ е национална кампания, която си поставя за цел да привлече гражданите в България към една положителна промяна, като се откажат от използването на еднократните чаши в ежедневието си и ги заменят чаши за многократна употреба. Мисията стартира през 2017, като започна от общинските детски градини, които през последните 8-10 години бяха плавно бяха заменили дългогодишната си практика за пиене на вода от метални канчета, с пластмасови чашки за еднократна употреба. Мотивите за тази трансформация на различните места бяха различни. Резултатът навсякъде беше един и същ. Тези чашки след употреба, децата изхвърляха, като ненужен отпадък. Тази практика създава един парадокс. Докато учителите се опитват да предадат на децата ценности за опазване на околната среда, самата институция с установената практика подсъзнателно гради модел на поведение, което води към замърсяване на околната среда. Проблемът освен екологични има и своите финансови измерения, които правеха активните родители съпричастни с проблема – харченето на значими финанси за нещо което много бързо се превръща в ненужен отпадък.

Предлаганият модел от „Мисията“ – индивидуална чаша с уникален идентификационен символ за всяко дете, само и единствено за пиене на вода, напълно отговаря на изискванията на регламентите на Наредба №3 на МЗ. Щом чашата отговаря на тези условия, тя е освободена от изискването за измиване и третиране в стерилизатор след всяка една употреба и е изведена в отделна точка в наредбата, като изключение от общата сервизна посуда. Т.е. включването в мисия „Аз избирам чаша за многократна употреба“ спестява не само изхвърлянето на нерециклируем пластмасов отпадък под формата на еднократни чаши, но също така спестява и ток, вода, препарати, труд на персонала в градината. Решението дава по-качествено образование на децата и прави къта за пиене на вода красив, естетичен и притегателен. В резултат на това, общинските детски градини реализират спестявания в полза на своите делегирани бюджет, които ще бъдат инвестирани в смислени и образователни за децата активи и дейности.

Станция за вода

През 2019г. „Мисията“ продължава активно да подкрепя замяната на еднократните пластмасови чаши с индивидуални такива и насърчаваме директори, учители и родители са се свързват с НАС.

Ние също искаме да се предизвикаме отговорните граждани, да се откажат от използването на еднократните чашки. Това ще е въпрос на личен избор, на мениджърско решение, на обществен ангажимент. Фокусът ни е насочен към Фестивалите и Фестивалната дейност в България, която оставя след себе си милиони съдове за еднократна употреба всяка година.
Стани част от промяната. Участвай – свържи се с нас.

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина