Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 12/08/2019

„Внимание! Важен проблем! Трябва да спасим Чудните скали!“. Този призив отправят на фейсбук страницата си ученици от Средното училище по хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ във Варна, участващи в 11-ата научна експедиция „Аспарухово – бъдеще за фолклорния свят“.

„В единия от 6-те експедиционни дни имаме поход до Чудните скали. Проблемът го виждаме вече 3 години“, разказва осмокласничката Моника Петрова. „Това красиво място е съсипано!, възкликва Анна Богданова от 5 клас. – Проблемът е, че скалите са изподраскани дори на труднодостъпни места.“

Освен множество графити, природният феномен е превърнат в пасбище и тоалетна за стада от крави от близките села и сметище за отпадъците на туристите. „Тази година още с пристигането в района усетихме неприятна миризма. Решихме, че трябва сериозно да се заемем с проблема, тъй като Чудните скали са знакови за експедицията ни“, разказва Весела Тодорова, 11 клас.

Първоначалната им идея е да се заемат сами с почистването, но специалният статут на местността не разрешава това. Тогава младежите правят снимки на проблемните места и ги разпространяват в публичното пространство.

В рамките на експедицията децата имат ден на отворени врати в читалището в село Аспарухово. Тази година той не протича традиционно, защото решават, че ще потърсят подкрепа за спасяването на Чудните скали. Обръщат се за помощ първо към родителите си. Не всички приветстват ентусиазма на наследниците си. „Някои ни казаха: Оставете, това не е работа на децата, а на общината“, разказва седмокласникът Георги Георгиев. Въпреки това най-силна подкрепа срещат именно от майките и бащите си, от преподавателите и от ръководителя на експедицията Елеонора Николова. С помощта на председателя на Обществения център за околна среда и устойчиво развитие (ОЦОСУР) Илиян Илиев, определят минималната и максималната си цел, както и стъпките за постигането им. Предстои писмено да известят за проблема контролиращите институции в лицето на Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ)- Варна, Община Дългопол и кметовете на селата Аспарухово и Добромир, и да поискат среща с тях за предприемане на конкретни действия.

„Ще участваме в почистването, но ще искаме Чудните скали да бъде обявена не само за природна, но и за културна забележителност“, категорични са младежите, които заявяват готовност през лятната ваканция да разказват на туристите за културата на местните. „Може да се сложат указателни табели, видеокамери, да се направи екопътека. Дългосрочната цел е да превърнем Аспарухово в музей на живо“, казва ръководителят на експедицията Елеонора Николова.

„Чудни скали“ е обявена за природна забележителност преди 70 години. Разположена е на 12,5 хектара в община Дългопол, на 4 км от село Аспарухово, на брега на язовир Цонево. Целта на обявяването е опазването на скалните образувания, което забранява промени, увреждащи естествения образ на скалите и околния пейзаж и природа.

ВНИМАНИЕ! ВАЖЕН ПРОБЛЕМ!ТРЯБВА ДА СПАСИМ ЧУДНИТЕ СКАЛИ!Това красиво място е съсипано!Проблемът е, че скалите са изподраскани дори на труднодостъпни места. Изумително е, че някои се изкачват там с риск да се ударят само за да надраскат някаква глупост върху уникалния природен феномен! (Анна Богданова, 5 клас)Тази природна забележителност ние, хората, съсипваме с грозни надписи по скалите, неприятна миризма, идваща от тунелите, боклуци навсякъде, без да се замисляме какво оставяме след себе си. Всички ние, участниците във фолклорната експедиция в Аспарухово, не искаме това да продължава и вярваме, че ще успеем заедно да възвърнем красотата на Чудните скали!(Мила Славчева, 9 клас)Чудните скали са красив природен феномен, който вече е обезобразен. Станахме свидетели на една ужасна гледка, която ни шокира и възмути.Затова ние, учениците от хуманитарното училище във Варна, участващи в Единадесетата експедиция ,,Аспарухово 2019", решихме да опазим този уникален обект, като популяризираме проблема и се обърнем към институциите, отговорни за него. Вярваме, че ще се включат всички, които желаят да ни помогнат в тази наша цел – да победим в битката за спасяване на Чудните скали!Надяваме се на подкрепа, за да бъде дейността ни резултатна и успешна!(Петя Петрова, 8 клас)С АКТИВНОСТ, ОТГОВОРНОСТ И ДОБРИ ИДЕИЗАЕДНО МОЖЕМДА СЪТВОРИМ БЪДЕЩЕЗА НАШИЯ БЪЛГАРСКИ СВЯТ!Благодарим за професионалните снимки на Neli Alexandrova

Публикувахте от Училищен проект за научна експедиция "Аспарухово-бъдеще за фолклорния свят" в Петък, 2 август 2019 г.

 

„Чудни скали“ са включени в националния Регистър на защитените територии и защитените зони в България и частично в защитената зона по Директивата за птиците Камчийска планина.

С активност, с отговорност и добри идеи заедно можем да сътворим бъдеще за нашия български свят!, уверени са децата ни. Ако желаете да ги подкрепите, може да се свържете с тях тук.

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина