Автор: Свилена Велчева
Публикувано на 07/04/2020

Валентина Вадже е от Генуа, Италия. Пристига във Варна по линия на Европейския корпус за солидарност през миналия септември, като доброволец към Обществен център за околна среда и устойчиво развитие.

–          Как си Валентина?

–          Имайки предвид пандемията, съм доста добре.

–          Как е семейството ти в Италия?

–          За щастие, семейството и приятелите ми са добре.

–          Искали ти се в този труден момент да си при тях?

–          Да, бих искала. Но в Италия живея близо до баба и дядо. Имайки предвид, че вирусът засяга най-вече възрастните, по-добре е да съм на дистанция. Така, че съм щастлива тук, въпреки че живея сама. Мисля, че това е най-доброто, което мога да направя в момента.

–          Какво е твоето мнение и това на близките ти – защо в Италия епидемията от Корона вирус толкова много се разрасна и взе толкова много жертви?

–          Времето ще покаже. Има няколко фактора, които може да са повлияли на сегашната ситуация: В Италия младите живеят със своите родители и прародители (баби и дядовци) и са винаги близо, в пряк контакт едни с други. Също и начинът на живот: В Италия хората са много общителни – прегръщат се и се целуват често. Средната възраст е по-висока от други европейски страни, а вирусът взема жертви именно в тази група.

–          Пристигна в България през септември. Тогава каза, че си избрала България, защото обичаш предизвикателствата. Какво беше най-голямото предизвикателство, с което се сблъска тук?

–          Основното предизвикателство беше езика. Преди да дойда тук, извън Италия съм била единствено в Нова Зеландия, където майчиният език е английски. В България имах проблеми с комуникацията, защото не всички говорят английски, а аз, честно казано, не се потрудих достатъчно да науча българския.

–          Ако сега се върнеш 7 месеца назад, пак ли би дошла в България?

–          Да, бих! Прекарвам си добре и срещнах страхотни хора.

–          Какво научи тук?

–          Научих, че културните разлики трябва да бъдат ценени и уважавани. Както казват, светът е красив, защото е разнообразен. Също научих, че посветените в природозащита хора, които мислят и правят най-доброто за бъдещето на планетата, са много и са навсякъде.

–          Какво би посъветвала младите българи в този момент?

–          Стойте вкъщи! Жертването на социалния живот за няколко седмици или месеца си струва, за да запазите живота на много хора. И когато извънредното положение приключи, запишете се за проектите на Европейския корпус за солидарност. Това е прекрасно изживяване, което ще ви обогати човешки и професионално.

Този материал е създаден с финансовата подкрепа на Европейски корпус за солидарност и Център за развитие на човешките ресурси. Цялата отговорност за съдържанието се носи от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие.

АКО ТОВА, КОЕТО ПРАВИМ, Е ВАЖНО ЗА ТЕБ, ПОДКРЕПИ НИ!

Моля, сподели тази информация, за да стигне до повече читатели!

Подкрепи ни с покупка от онлайн магазина